5.000 de planete au fost găsite şi botezate de astronomi în anul 2022

Oamenii de ştiinţă continuă să găsească noi lumi exotice.

315 afișări
Imaginea articolului 5.000 de planete au fost găsite şi botezate de astronomi în anul 2022

NASA/ESA

În 2022, NASA a depăşit 5.000 de exoplanete confirmate, dincolo de sistemul nostru solar. Acestea includ o diversitate de planete îndepărtate, inclusiv super-Pământuri, giganţi gazosi precum Jupiter, „giganţi de gheaţă” precum Neptun şi nu numai. Este probabil să existe peste un trilion de exoplanete numai în galaxia noastră Calea Lactee .

În plus, telescopul spaţial James Webb, cel mai puternic astfel de telescop construit vreodată, a observat anul acesta compoziţia atmosferică a unora dintre aceste planete, transmite Mashable

Astronomii s-au axat în acest an pe studierea următoarelor corpuri cosmice:

  • planeta WASP-121 b aflată la 855 de ani lumină de Pământ, care este deformată şi atât de rece încât că ar face metalele ca magneziul, fierul, vanadiul, cromul şi nichelul din atmosfera înaltă să se condenseze în nori de culoare roşie, gri, verde sau albastru şi pietre preţioase plouă din cer sub forma picăturilor. 
  • WASP-103b - o planetă gigantică gazoasă de două ori mai mare ca Jupiter, care orbitează în jurul stelei sale numai într-o singură zi şi este deformată din cauza atracţiei gravitaţionale, având forma unei mingi de rugby. 
  • TOI-674 b, aflată la 150 ani lumină de Pământ, este un „super Neptun”
  • AB Aurigae b- o planetă gigantică de nouă ori mai mare ca Jupiter, orbitează la 8,6 miliarde de mile distanţă faţă de steaua sa, adică de două ori mai departe decât este Pluto de Soare. 
  • TOI-1452 b - este de dimensiunea Terrei şi se află într-o regiune favorabilă a sistemului său solar în care apa ar putea exista în formă lichidă. Ar putea fi o planetă acoperită de un vast ocean. 
  • TOI-3757 b-  este o planetă gigantică gazoasă a cărei densitate atmosferică este similară cu o bezea moale şi se află la 580 ani lumină distanţă unde orbitează o pitică roşie.  

  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici