A doua naştere cu ajutorul unui uter transplantat în corpul mamei, în Spania

A doua femeie din Spania care a beneficiat de un transplant de uter a născut un băiat, la Barcelona. Practic, bebeluşul a crescut în acelaşi uter în care a stat mama lui, deoarece organul îi fusese donat de către mamă, bunica micuţului.

484 afișări
Imaginea articolului A doua naştere cu ajutorul unui uter transplantat în corpul mamei, în Spania

Sursa foto: Facebook

Transplantul a avut loc pe 4 aprilie 2022 şi a fost posibil datorită donării uterului de către mama Mairei, conform clinicbarcelona.org.

Operaţia a fost condusă de Dr. Francisco Carmona, şeful Serviciului de Ginecologie, şi de Dr. Antonio Alcaraz, şeful Serviciului de Urologie şi Transplant Renal.

Acesta este al doilea copil născut în Spania după un transplant de uter. Primul copil, Jesús, s-a născut în martie 2023, la acelaşi spital.

Maira Montes, în vârstă de 34 de ani, suferă de sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), o afecţiune congenitală care împiedică dezvoltarea uterului şi a trompelor uterine.

Operaţia, care face parte dintr-un proiect de cercetare care a început în urmă cu şapte ani, are ca scop validarea fezabilităţii acestei intervenţii chirurgicale prin aprobarea a cinci transplanturi la femei cu sindromul Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH) pe parcursul proiectului.

"A fost una dintre cele mai complexe intervenţii chirurgicale care pot fi efectuate şi am demonstrat, nu o dată, ci de două ori, că suntem capabili să o realizăm cu rezultate foarte bune", a declarat Dr. Antonio Alcaraz.

La cel de-al doilea transplant, au fost introduse mai multe modificări faţă de primul transplant de uter.

La două luni după operaţie, Maria Montes a avut prima menstruaţie şi, după câteva luni, a început tratamentul de fertilitate. Maira a avut o sarcină normală, iar la 37 de săptămâni a fost supusă unei operaţii de cezariană.

Primul transplant de uter din Spania a fost efectuat în octombrie 2020, iar în martie 2023 s-a născut Jesús.

Primul bebeluş din lume care s-a născut după ce mama sa a primit un transplant de uter de la un donator viu a venit pe lume în 2014, în Suedia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici