A fost descoperită cea mai veche dovadă a prezenţei cancerului la om

Oamenii s-au confruntat cu cancerul încă din cele mai vechi timpuri, însă o nouă descoperire a unui studiu publicat în revista South African Journal of Science atestă faptul că ne-am confruntat cu această boală mult mai devreme decât s-a presupus până acum.

3988 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită cea mai veche dovadă a prezenţei cancerului la om

A fost descoperită cea mai veche dovadă a prezenţei cancerului la om (Imagine: Shutterstock)

Forma de cancer descoperită poartă numele de ,,osteosarcom". Osul degetului unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 1,7 milioane de ani, în zona Africii de Sud, demonstrează din nou că tumorile de acest tip nu apar ca o consecinţă a modului în care trăim astăzi, conform Descoperă.

O echipă de cercetători de la Universitatea Witwatersrand şi Centrul Sud-African de Excelenţă în Paleoştiinţe nu ştiu deocamdată dacă osul a făcut parte din scheletul unui adult sau al unui copil sau dacă boala a cauzat moartea respectivului individ. Cu toate acestea, specialiştii au sugerat că osteosarcomul (tumoare malignă a oaselor) i-ar afectat acestuia abilităţile de a se mişca şi, cel mai probabil, i-ar fi cauzat dureri extrem de mari.

Cele mai vechi dovezi ale prezenţei unei tumori osoase maligne descoperite până acum au fost cele ale unui individ care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000 de ani. Prin urmare, descoperirea făcută recent a doborât cu mult recordul anterior.

Ambele fragmente osoase au fost identificate în peşteri din zona aşa-numitului ,,Leagăn al Omenirii", un areal din Africa de Sud în care au fost descoperite numeroase dovezi ale prezenţei primelor specii de hominizi. Fosilele scoase recent la lumină au fost analizate cu ajutorul unor tehnici de imagistică 3D, ce au pus în evidenţă faptul că strămoşii noştri suferisă încă de acum 1,7 milioane de ani din cauza osteosarcomului.

Oamenii de ştiinţă spun că asocierea cancerului cu stilul nostru modern de viaţă a apărut în urma studierii mumiilor egiptene. Până în momentul de faţă, în cazul acestora, nu au fost descoperite dovezi legate de prezenţa vreunei forme de tumori. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că, deşi cancerul ne-a afectat încă din cele mai vechi timpuri, unele obiceiuri intrate relativ în vieţile noastre, precum fumatul, cresc riscul apariţiei unei asemenea boli.

Savanţii susţin că acum trebuie să reechilibreze balanţa între cauzele genetice şi cele artificiale care provoacă declanşarea formelor de cancer.

,,Poţi opta pentru o dietă paleo, poţi trăi în cel mai curat mediu posibil, însă capacitatea acestor boli este foarte veche şi nu ţine neapărat de modul în care trăim", a declarat cercetătorul Edward Odes (Universitatea Witwatersrand) pentru National Geographic.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici