A fost descoperită gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism

Specialiştii americani au identificat o genă care joacă un rol crucial în răspândirea cancerului în organism, celulele tumorale devenind datorită acesteia mai rezistente la chimioterapie, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Cancer Cell.

56 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism

A fost descoperită gena responsabilă cu răspândirea cancerului în organism

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că pacientele suferind de o formă agresivă a cancerului mamar sunt purtătoare ale unei mutaţii genetice, numită MTDH. Anumite medicamente pot să blocheze acţiunea acestei gene mutante şi să împiedice tumorile locale să ajungă la metastază sau să se răspândească în organism, sporind astfel şansele de supravieţuire ale femeilor.

"Nu doar că am identificat gena metastazei, dar este, totodată, şi una dintre puţinele gene al căror mod de acţiune a fost elucidat", a declarat Michael Reiss, de la Institutul de oncologie din New Jersey, New Brunswick.

Oprirea răspândirii cancerului în organism este importantă, deoarece peste 98% dintre pacientele suferind de cancer mamar care nu s-a răspândit reuşesc să supravieţuiască peste cinci ani de la declanşarea bolii, în schimb aproximativ 73% dintre pacientele al căror cancer s-a răspândit la alte organe mor într-un timp relativ scurt.

Reiss şi Yibin Kang, de la Universitatea Princeton, autorii studiului, au folosit o serie de tehnici de cercetare pentru a identifica această genă, care face ca celulele tumorale să reziste în interiorul vaselor sangvine din diferite organe interne, în ciuda chimioterapiei.

Cercetătorii au descoperit că un mic segment al celei de-a opta perechi de cromozomi umani se repetă de mai multe ori în cazul persoanelor care prezintă tumori mamare agresive. În mod normal, ADN-ul fiecărei persoane conţine doar două copii ale acestei gene. Anumiţi pacienţi, rezistenţi la chimioterapie, sunt purtători de până la opt copii ale celei de-a opta perechi de cromozomi.

În momentul în care cercetătorii americani au inhibat acţiunea genei MTDH, celulele tumorale au încetat să se mai răspândească în corp şi au devenit vulnerabile la chimioterapie.

Kang a declarat că această descoperire va conduce la obţinerea unor medicamente care vor stopa răspândirea cancerului în organism şi îl vor face să răspundă mai bine la tratament.

Kang şi ceilalţi specialişti americani speră să producă un anticorp care să neutralizeze acţiunea acestei gene mutante. Gena MTDH joacă un rol major şi în alte tipuri de cancer, inclusiv cel care afectează prostata.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici