A fost descoperită o nouă planetă

Oamenii de ştiinţă au fotografiat o planetă din afara sistemului nostru solar care se învârte în jurul unei stele asemănătoare cu Soarele, informează Reuters.

371 afișări
Imaginea articolului A fost descoperită o nouă planetă

A fost descoperită o nouă planetă

Cercetătorii de la Universitatea Toronto au declarat că, pentru cercetările ale căror rezultate au fost făcute publice luni, au folosit telescopul Gemini North din Mauna Kea (Hawaii). Cu ajutorul acestuia, ei au fotografiat direct planeta, care are caracteristici similare cu cele ale planetei Jupiter, dar masă ei este de opt ori mai mare. Totodată, cercetătorii au precizat că temperatura planetei este mai ridicată decât cea a planetei Jupiter.

Planeta şi steaua în jurul căreia orbitează se regăsesc în galaxia Calea Lactee, la aproximativ 500 de ani lumină de Pământ.

"Întotdeauna a reprezentat un scop să fotografiem o planetă în apropierea unei alte stele. Provocarea, bineînţeles, este să găsim planete care sunt mai strălucitoare decât stelele", a declarat Ray Jayawardhana, unul dintre cercetători.

Cercetătorii au mai afirmat că lucrează pentru a confirma faptul că planeta orbitează în jurul respectivei stele, aşa cum apare în fotografii, dar aceste cercetări ar putea dura până la doi ani.

"Steaua este foarte tipică. Este ca şi Soarele, doar că mai tânără. Dar planeta este neobişnuită. Este diferită de planetele descoperite până acum în afara sistemului nostru solar. Şi este, totodată, foarte departe de steaua pe care o orbitează", a mai adăugat Jayawardhana.

Înaintea acestei descoperiri, singurele planete sau obiecte similare care au fost fotografiate în afara sistemului nostru solar erau cele care pluteau liber şi nu se aflau pe orbita niciunei stele.

Potrivit lui Jayawardhana, cercetătorii au dovezi privind existenţa apei şi a monoxidului de carbon în atmosfera planetei respective. Totodată, el a mai subliniat că planeta nu este locuibilă pentru că se pare că este un gigant de gaz şi pentru că este prea tânără.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici