Acoperişuri albe şi drumuri în culori reci, arme împotriva încălzirii climatice

Acoperişurile de culoare albă şi drumurile în culori reci, reflectând într-o mai mare măsură lumina soarelui şi căldura, ar avea un impact important asupra luptei împotriva încălzirii climei, a declarat, marţi, la Londra, secretarul american pentru Energie, Steven Chu.

194 afișări
Imaginea articolului Acoperişuri albe şi drumuri în culori reci, arme împotriva încălzirii climatice

Acoperişuri albe şi drumuri în culori reci, arme împotriva încălzirii climatice (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Construcţia de locuinţe cu acoperişurile albe şi plate şi de artere de circulaţie în culori pale sunt proiecte de "geo-inginerie" "complet benefice" şi ar avea un efect echivalent cu oprirea traficului de automobile în toată lumea timp de 11 ani, a afirmat responsabilul american în cursul unui simpozion al laureaţilor Premiului Nobel.

Efectul acestor măsuri ar fi păstrarea unor temperaturi mai reduse în locuinţe, ceea ce ar permite realizarea de economii de energie şi reflectarea luminii solare, a adăugat laureatul Premiului Nobel pentru fizică.

Steven Chu a făcut aceste afirmaţii în deschiderea unui simpozion de trei zile dedicat schimbărilor climatice, găzduit de Prinţul Charles la Palatul Saint-James din centrul Londrei, la care participă peste 60 de experţi în domeniul ştiinţei şi 20 de laureaţi ai Premiului Nobel.

Expertul, devenit vârful de lance al preşedintelui american, Barack Obama, în lupta împotriva schimbării climatice, a insistat totodată asupra importanţei reducerii emisiilor de dioxid de carbon în producţia de energie.

"Revoluţia industrială a fost o revoluţie în utilizarea energiei. Am trecut de la energia umană şi animală la utilizarea energiei fosile", a arătat el.

"Trebuie să ne orientăm către o nouă revoluţie diferită care să permită diminuarea într-o foarte mare măsură a ponderii emisiilor de dioxid de carbon în producerea de energie", a declarat omul de ştiinţă de origine chineză.

În opinia lui Steven Chu, nu există o soluţie tehnologică unică pentru combaterea încălzirii climatice, însă trebuie încercată orice posibilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici