AI. Detectarea cancerului pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic

Un model de inteligenţă artificială detectează pacienţii cu risc ridicat de cancer pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic. Noua abordare a detectat de 3,5 ori mai multe cazuri decât ar fi găsit ghidurile actuale de screening.

8036 afișări
Imaginea articolului AI. Detectarea cancerului pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic

AI. Detectarea cancerului pancreatic cu 18 luni înainte de diagnostic

Cercetătorii de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess (BIDMC), afiliat la Harvard, în colaborare cu colegii lor de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, au construit şi validat un model de predicţie a riscului pentru a ajuta medicii să identifice pacienţii care prezintă un risc ridicat de a dezvolta cancer pancreatic.

Modelul, o reţea neuronală antrenată pe date de-identificate din dosarele electronice de sănătate din 55 de organizaţii de sănătate din SUA, a semnalat pacienţii ca fiind la risc de a dezvolta cancer pancreatic cu până la 18 luni înainte de diagnostic, la pacienţii cu vârsta de 40 de ani sau peste, şi a depistat de 3,5 ori mai multe cazuri decât ar fi făcut-o orientările actuale de screening dacă ar fi fost aplicate aceluiaşi grup.

Concluziile lor apar în eBioMedicine, parte a Lancet Discovery Science.

"Cele mai multe cazuri de cancer pancreatic nu sunt depistate decât atunci când sunt deja avansate şi nu mai pot fi vindecate", a declarat Limor Appelbaum, cercetător la BIDMC.

Modelul, numit PrismNN, a fost instruit pe un set de date masiv de peste 1,5 milioane de fişe medicale electronice. Analizând date demografice, vizite la medic, diagnostice, analize de laborator şi alte informaţii, PrismNN poate identifica pacienţii cu risc crescut cu o precizie de 3,5 ori mai mare decât screening-ul actual.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici