Aplicaţie pe telefonul mobil care deschide uşi şi înlocuieşte cheia, creată de elevi din Turda - GALERIE FOTO

O echipă de elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazu” Turda a fost premiată, joi, cu 10.000 de lei în cadrul unui concurs IT desfăşurat la Cluj-Napoca, pentru o aplicaţie pentru telefon mobil şi un dispozitiv care deschide şi închide uşi şi care poate înlocui cheia clasică.

3062 afișări
Imaginea articolului Aplicaţie pe telefonul mobil care deschide uşi şi înlocuieşte cheia, creată de elevi din Turda - GALERIE FOTO

Aplicaţie pe telefonul mobil care deschide uşi şi înlocuieşte cheia, creată de elevi din Turda - GALERIE FOTO

Vezi mai jos GALERIA FOTO

Aplicaţia "Lockee" a fost prezentată, joi, de o echipă formată de cinci elevi de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazu” Turda în cadrul programului de mentorat şi educaţie practică "Descoperă-ţi pasiunea în IT”, dezvoltat de Asociaţia For IT Cluj-Napoca, şi a ocupat locul întâi, fiind recompensată cu 10.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am încercat să schimbăm felul în care funcţionează cheia clasică. Printr-o aplicaţie pe telefoanele cu sistemul Android sau printr-un portal web reuşim să închidem sau să deschidem uşa. Ideea noastră prevede, pe lângă aplicaţie, şi un dispozitiv ataşat de uşă, care va deschide sau închide uşa printr-o simplă apăsare de buton pe ecranul unui telefon mobil. Cu ajutorul acestei aplicaţii nu mai este nevoie de cheie şi se poate da permisiunea unei persoane ca să intre în casă, la musafiri sau la chiriaşi. Beneficiarul aplicaţiei noastre nu mai trebuie să poarte cheia de la casă la el, ci doar să aibă telefonul”, a declarat Dănuţ Miron, elev în clasa a XII-a.

Potrivit acestuia, aplicaţia este foarte utilă în cazul în care proprietarul îşi pierde cheia de la casă sau o persoană trebuie să intre în casa cuiva care este în concediu, iar în apartament s-a produs o inundaţie, de exemplu.

"Am lucrat la acest proiect de la începutul verii şi l-am finalizat acum. Pe lângă aplicaţia de telefon, am conceput şi dispozitivul care trebuie ataşat de uşă, al cărui cost se ridică la circa 200 de lei, având la bază un motoraş care acţionează o yală de la uşă”, a spus Miron.

O altă aplicaţie prezentată, clasată pe locul al doilea, a fost "VOMPI" (Voice of Modern People), dezvoltată de o echipă de la Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca, aceasta fiind o platformă de voting online menită să uşureze procesul de votare atât la nivel şcolar, pentru alegerea preşedintelui Consiliului Elevilor dintr-o unitate de învăţământ, cât şi la nivel local sau naţional, la alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale.

"Am identificat o problemă a societăţii româneşti legată de votul din diaspora şi am considerat că este nevoie de un astfel de sistem de vot care să ajute alegătorii să voteze de acasă. O persoană care are dreptul să voteze, în ziua votului va primi coduri de securitate de la administratorul sistemului, se va identifica şi va putea vota. Este o securitate asigurată pe trei nivele. Am vrut prin această aplicaţie să înlocuim mersul la secţia de votare şi statul la coadă, cu statul acasă la calculator şi votarea printr-un click”, a spus Daniel Pop, elev în clasa a XI-a.

Acesta speră ca platforma să fie folosită la viitoarele alegeri de peste patru ani.

Mentorul echipei, Robert Kovacs, a afirmat, la rândul său, că platforma ar putea fi extinsă, astfel încât să fie dezvoltată şi o aplicaţie pe telefonul mobil care să folosească senzorul cititor de amprente care să permită exercitarea votului.

"S-ar putea introduce în fiecare secţie de votare câte un laptop, i s-ar scana amprenta alegătorului, care ar introduce datele, CNP-ul, şi ar vota printr-o apăsare de deget”, a spus Kovacs.

O echipă de la Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca a prezentat aplicaţia "SureStep", care are scopul de a facilita deplasarea persoanelor nevăzătoare în siguranţă prin oraş.

"O persoană nevăzătoare are probleme la traversarea străzii, neştiind exact unde sunt trecerile de pietoni. Noi am creat această aplicaţie pentru a-i ajuta să găsească, cu ajutorul GPS-ului, mult mai uşor trecerile de pietoni din oraş, iar beneficiarii vor primi o notificare audio pe telefonul mobil când se află în preajma acestora. Vom lua legătura cu asociaţiile de nevăzători cărora le vom explica cum funcţionează aplicaţia noastră”, a subliniat Andrei Muntean, elev în clasa a X-a.

Această aplicaţie va fi extinsă şi pentru indentificarea staţiilor de transport în comun sau a pasajelor subterane pietonale.

În cadrul programului "Descoperă-ţi pasiunea în IT” au prezentat aplicaţii 20 de echipe formate din elevi de liceu din judeţul Cluj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici