O echipă de elevi români a câştigat premiul cel mare al concursului NASA Space Settlement

O echipă de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală a câştigat, alături de o echipă americană de liceeni, marele premiu al concursului NASA Space Settlement, de realizare a unui proiect de colonie spaţială, şi va merge la Washington la sfârşitul lunii mai.

1578 afișări
Imaginea articolului O echipă de elevi români a câştigat premiul cel mare al concursului NASA Space Settlement

O echipă de elevi români a câştigat premiul cel mare al concursului NASA Space Settlement

Potrivit site-ului concursului, http://settlement.arc.nasa.gov, premiul cel mare a fost câştigat la egalitate de proiectele "Aurora: Earth Orbiting Settlement", realizat de o echipă de elevi de la Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" (grupa clasele 9 - 10), şi "The Kon Tiki", realizat de o echipă de elevi de la Cypress Bay High din Weston, Florida (grupa - clasele 11 -12).

VEZI AICI PROIECTUL ELEVILOR DE LA CN TUDOR VIANU

Concursul NASA Space Settlement, derulat anual de Agenţia spaţială americană (NASA) din 1994, se adresează elevilor din clasele 6 - 8, 9 - 10 şi 11-12 din toată lumea, care pot participa individual, în grupe mici (de la doi la şase elevi) şi grupe mari (de la şapte în sus, până la clase întregi).

În afară de marele premiu, se mai acordă premiul I, premiul al II-lea, premiul al III-lea şi menţiuni speciale, pentru fiecare grupă în parte (clasele 6 - 8, 9 - 10 şi 11-12), precum şi premii speciale, la fiecare din aceste distinţii existând mai mulţi câştigători.

Anul acesta au fost înscrise 474 de proiecte, realizate de 1.246 de elevi, coordonaţi de 103 profesori, din 19 ţări.

Dintre acestea, au fost premiate peste 100 de proiecte, printre care şi mai multe româneşti. De la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, au câştigat 15 proiecte. Alte două licee din Constanţa - Liceul Ovidius şi Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" au avut câte un proiect premiat, iar Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală a mai avut alte trei proiecte premiate, pe lângă proiectul care a câştigat marele premiu.

Toţi elevii înscrişi şi profesorii coordonatori sunt invitaţi la conferinţa anuală International Space Development Conference, organizată de National Space Society (NSS), între 24 şi 28 mai, la Washington. Echipa care a obţinut cel mai mare punctaj în concurs şi care este prezentă la eveniment va primi un premiu de 5.000 de dolari, astfel că echipa românească va împărţi probabil premiul cu cea americană.

Contactată de MEDIAFAX, Ioana Stoica, profesoara care a coordonat proiectele elevilor de la Colegiul "Traian Vuia" înscrise în concurs, a declarat că echipa câştigătoare va fi prezentă la evenimentul de la Washington.

Ea a mai spus că proiectul câştigător, postat pe site-ul concursului, prezintă o staţie spaţială cu multe elemente de originalitate şi este foarte bine documentat, incluzând şi un detector de particule, care spun elevii, ar fi mai performant decât cele de la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN), unde se află celebrul accelerator de particule Large Hadron Collider (LHC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici