Aproape o treime dintre tinerii români consumă alcool în exces, în fiecare săptămână
Consumul excesiv de alcool afectează persoanele de orice vârstă, însă cei mai predispuşi la a bea cantităţi mari de băuturi alcoolice în fiecare săptămână sunt tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, arată Eurobarometrul.
Prin consum excesiv de alcool reprezentanţii UE înţeleg consumul a cinci sau mai multe pahare per ocazie. Astfel, tinerii sunt cei mai expuşi la intoxicare sau efecte secudare ale acesteia – rănire accidentală, bătăi sau alte violenţe.
Nu există o situaţie clară pe regiuni în ceea ce priveşte consumul excesiv de alcool, însă procente peste media europeană (29 la sută) se regăsesc în România, Irlanda, Germania şi Austria, urmate de Marea Britanie, Spania, Grecia şi Italia.
În general, consumul de alcool în Uniunea Europeană a rămas la acelaşi nivel ca în urmă cu patru ani.
Trei din patru respondenţi la Eurobarometru au spus că beau alcool de aproximativ trei ori pe săptămână, însă gradul de conştientizare a efectelor alcoolului asupra sănătăţii variază.
Astfel, majoritatea oamenilor ştiu că alcoolul afectează ficatul, însă puţine persoane ştiu că băuturile alcoolice provoacă şi cancer.
Europenii susţin, totuşi, într-o majoritate covârşitoare, politicile publice de reducere a efectelor negative ale alcoolului. Aproape 90 la sută dintre respondenţi susţin că persoanele sub 18 ani nu ar trebui să consume băuturi alcoolice, în vreme ce 83 la sută susţin că poliţiştii ar trebui să efectueze controale-surpriză pentru a identifica şoferii băuţi la volan.
Comisia Europeană a lansat, în 2006, o strategie privind consumul de alcool, ce identifică priorităţile de acţiune inclusiv la nivel naţional în acest domeniu.
Sondajul a fost realizat în octombrie 2009, la nivel de UE, pe un eşantion de 27.000 de persoane.