Astronauţii navetei Endeavour au încheiat cu succes ieşirea în spaţiu (Galerie Foto)

Doi dintre astronauţii echipajului navetei spaţiale americane Endeavour au finalizat, marţi, prima din cele patru ieşiri în spaţiu prevăzute în cadrul misiunii lor, potrivit imaginilor difuzate de postul de televiziune al NASA.

37 afișări
Imaginea articolului Astronauţii navetei Endeavour au încheiat cu succes ieşirea în spaţiu (Galerie Foto)

Astronauţii navetei Endeavour au încheiat cu succes ieşirea în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ieşirea pe orbită s-a încheiat oficial miercuri, la ora 01.01 GMT, potrivit informaţiilor postului de televiziune NASA, care a transmis în direct imagini de la această acţiune.

GALERIE FOTO

Haidemarie Stefanyshyn-Piper şi Steve Bowen, cei doi astronauţi, au închis ecluza camerei de decompresie a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), după o misiune în spaţiu care a durat şase ore şi 52 de minute.

Astronauţii au executat toate sarcinile de lucru prevăzute pentru această primă ieşire în spaţiu, fiind nevoiţi să folosească o singură trusă de scule după ce Heidemarie Stefanyshyn-Piper şi-a pierdut-o pe a sa în timp ce încerca să curăţe grăsimea degajată în interiorul ei de un pistol de lubrefiere.

În cadrul misiunii EVA (Extravehicular Activity), cei doi astronauţi au demontat un rezervor gol de azot care se afla deasupra ISS, pentru a-l depozita în cala navetei care-l va aduce pe Pământ.

În plus, astronauţii au vopsit cu o substanţă izolantă mecanismul de amaraj al laboratorului japonez Kibo.

După aceea, ei au executat partea mai dificilă a misiunii, constând în curăţarea şi lubrifierea mecanismului de rulare cu bile a sistemului de rotaţie al uneia dintre cele trei antene duble solare ale ISS, care funcţiona defectuos.

Astronauţii au fost ghidaţi prin două braţe robotice ale Staţiei, comandate de specialistul în misiuni extraspaţiale de pe naveta Endeavour, Don Petit, şi de inginerul de zbor al Expediţiei 18 pe ISS, Sandra Magnus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici