Astronomii au descoperit un nou tip de stea cu origini surprinzătoare

  • O echipă de astronomi germani, condusă de profesorul Klaus Werner de la Universitatea din Tübingen, a descoperit un nou tip de stea acoperită de produsul secundar al arderii heliului.
  • Este posibil ca stelele respective să fi fost formate printr-un eveniment rar de fuziune stelară.
  • În timp ce stelele normale au suprafeţe compuse din hidrogen şi heliu, stelele descoperite de Werner şi colegii săi au suprafeţele acoperite cu carbon şi oxigen, cenuşa heliului ars - o compoziţie exotică pentru o stea.
8382 afișări
Imaginea articolului Astronomii au descoperit un nou tip de stea cu origini surprinzătoare

Astronomii au descoperit un nou tip de stea cu origini surprinzătoare

O echipă de astronomi germani, condusă de profesorul Klaus Werner de la Universitatea din Tübingen, a descoperit un nou tip de stea acoperită de produsul secundar al arderii heliului. Este posibil ca stelele respective să fi fost formate printr-un eveniment rar de fuziune stelară.

Rezultatele descoperirii au fost publicate pe Royal Society Astronomy  .

În timp ce stelele normale au suprafeţe compuse din hidrogen şi heliu, stelele descoperite de Werner şi colegii săi au suprafeţele acoperite cu carbon şi oxigen, cenuşa heliului ars - o compoziţie exotică pentru o stea. Situaţia devine mai uluitoare pe măsură ce noile stele au temperaturi care indică faptul că încă ard heliu în nuclee - o proprietate observată de obicei la stelele mai evoluate decât cele observate de Werner şi echipa sa în acest studiu.

Publicată alături de munca profesorului Werner şi a echipei sale, o a doua lucrare a unui grup de astronomi de la Universitatea din La Plata şi Institutul Max Planck pentru Astrofizică oferă o posibilă explicaţie pentru formarea lor. „Credem că stelele descoperite de colegii noştri germani s-ar fi putut forma într-un tip foarte rar de eveniment de fuziune stelară între două stele pitice albe”, spune Dr. Miller Bertolami de la Institutul de Astrofizică din La Plata, autorul principal al celei de-a doua lucrări. Piticele albe sunt rămăşiţele stelelor mai mari care şi-au epuizat combustibilul nuclear şi sunt de obicei foarte mici şi dense.

Se ştie că fuziunile stelare au loc între piticele albe în sisteme binare apropiate din cauza micşorării orbitei cauzată de emisia undelor gravitaţionale. „De obicei, fuziunile piticelor albe nu duc la formarea de stele îmbogăţite în carbon şi oxigen”, explică Miller Bertolami, „dar credem că, pentru sistemele binare formate cu mase foarte specifice, o pitică albă bogată în carbon şi oxigen ar putea să fie perturbate şi să ajungă deasupra uneia bogate în heliu, ducând la formarea acestor stele”.

Cu toate acestea, niciun model evolutiv stelar actual nu poate explica pe deplin noul tip de stele. Până când astronomii dezvoltă modele mai rafinate pentru evoluţia stelelor binare, originea stelelor acoperite cu heliu va fi dezbătută.

„În mod normal, ne aşteptăm ca stelele cu aceste compoziţii de suprafaţă să fi terminat deja de ars heliul  în nuclee şi să devină pitice albe. Aceste noi stele reprezintă o  provocare severă pentru înţelegerea noastră a evoluţiei stelare”, explică profesorul Werner.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici