ATENŢIE | Cum ne poate îngrăşa praful din casă. Cei mai predispuşi sunt copiii

Cantitatea de praf de doar trei micrograme poate afecta celulele umane, se arată într-un nou studiu al American Chemical Society, potrivit The Independent.

961 afișări
Imaginea articolului ATENŢIE | Cum ne poate îngrăşa praful din casă. Cei mai predispuşi sunt copiii

ATENŢIE | Cum ne poate îngrăşa praful din casă

Cantităţi mici de praf de casă care conţin compuşi ai poluanţilor de mediu ar putea juca un rol în dezvoltarea celulelor grase, potrivit unui articol postat de The Independent.

Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie au descoperit că anumiţi compuşi, numiţi compuşi estrogenici perturbatori (EDC), găsiţi în praful din casă, pot stimula creşterea şi dezvoltarea celulelor grase din organism.

În cercetarea efectuată, celulele adipoase au acumulat un tip suplimentar de grăsimi numite trigliceride, ca rezultat al includerii prafului de casă în vasele de laborator Petri.

EDC-urile sunt compuşi sintetici sau naturali care pot reproduce hormonii organismului. Dovezile din studiile pe animale au sugerat, de asemenea, că expunerea timpurie la unii compuşi EDC poate duce la creşterea în greutate. EDC-urile se găsesc în mod obişnuit în bunurile de consum şi, eventual, ajung în praful din casă. Praful de casă este apoi inhalat, ingerat şi absorbit prin piele.

Se estimează că aproximativ 50 de miligrame de praf casnic acumulat este consumat zilnic de copii, potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului din SUA.

Cercetatorii au colectat probe de praf din interiorul a 11 case din Carolina de Nord. 7 probe de praf din cele 11 case au declanşat dezvoltarea celulelor grase şi acumularea trigliceridelor. 

În nouă eşantioane, praful de casă a impulsionat celulele să se dividă şi s-a creat o sursă mai mare de celule precursoare de grăsime. Celulele de grăsime utilizate în studiu au fost modele de celule de şoarece care sunt utilizate frecvent pentru a testa efectul probabil al compuşilor asupra acumulării grăsimilor trigliceridice.

Studiul prafului din casă a evidenţiat că este nevoie de o cantitate de doar trei micrograme pentru a afecta celulele - o cantitate mult mai mică decât cea la care sunt expuşi copiii zilnic. Cercetătorii sugerează că expunerea la substanţele chimice prin praful de casa poate perturba sănătatea metabolică, în special la copii.

Într-una din cele 44 de probe contaminate s-a constatat că o substanţă care se găseşte frecvent în materialele plastice are cel mai puternic efect de producere a grăsimii în organism.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici