Avans în lupta împotriva melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele. Vaccin experimental de la Moderna

Apar speranţe după testarea unui vaccin terapeutic al companiei Moderna, care, combinat cu un alt medicament, pare să protejeze împotriva recidivelor melanomului.

647 afișări
Imaginea articolului Avans în lupta împotriva melanomului, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele. Vaccin experimental de la Moderna

Avans în lupta împotriva melanomului. Vaccin experimental de la Moderna

Un candidat vaccin cu ARNm împotriva formelor de melanom cu risc ridicat, una dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, continuă să prezinte rezultate promiţătoare şi ar putea fi supus unui proces accelerat de aprobare încă din 2025.

Vaccinul se numeşte mRNA-4157/V940 şi exploatează aceeaşi tehnologie utilizată pentru vaccinurile anti-Covid, dar este conceput în aşa fel încât sistemul imunitar să genereze un răspuns împotriva unor cancere specifice.

Potenţialul vaccin este un exemplu de medicină personalizată, deoarece este conceput pornind de la genomul tumorii fiecărui pacient: sunt identificate mutaţii specifice împotriva cărora trebuie antrenat sistemul imunitar, pentru a le codifica în "reţeta" ARNm a vaccinului.

În cadrul unui studiu clinic de fază 2, vaccinul a fost administrat împreună cu un medicament imunoterapeutic dezvoltat de compania Merck (Keytruda) la 147 de pacienţi în urma extirpării unui melanom în stadiul 3 sau 4, forme deja avansate şi cu risc ridicat de recidivă.

Combinaţia de medicamente a redus cu 49% riscul de recidivă a tumorii şi de deces în următorii trei ani şi a scăzut cu 62% riscul de răspândire a celulelor tumorale.

Deocamdată, datele au fost comunicate doar de Moderna, dar nu au fost încă publicate într-o revistă ştiinţifică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici