Avorturile spontane repetate, factor de risc cardiac

Femeile care au suferit avorturi spontane repetate prezintă de cinci ori mai multe riscuri de a suferi ulterior un infarct, potrivit unui studiu publicat în revista Heart.

39 afișări
Imaginea articolului Avorturile spontane repetate, factor de risc cardiac

Avorturile spontane repetate, factor de risc cardiac (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Aproximativ 20% dintre femei suferă un avort spontan - una dintre complicaţiile cele mai obişnuite în timpul sarcinii -, potrivit cercetării, la care au participat peste 11.500 de femei, ce au acceptat să facă parte dintr-un studiu european mai mare, EPIC. Acest studiu a avut ca scop să stabilească impactul alimentaţiei şi al modului de viaţă asupra sănătăţii şi apariţiei bolilor cronice precum cancerul.

Astfel, 25% dintre femei au avut cel puţin o sarcină extrauterină detectabilă, în timp ce 18% au suferit cel puţin un avort spontan. Totodată, 2% dintre participantele la studiu au născut copil mort.

Din cele 2.876 de femei care au suferit cel puţin un avort spontan, 69 au avut peste trei astfel de complicaţii. Aceste femei aveau în general o greutate peste cea normală.

Femeile care au născut un copil mort erau mai degrabă sedentare, multe având diabet sau hipertensiune arterială, dar şi un risc crescut de infarct şi accident cerebral.

Într-o perioadă de aproape 10 ani, 82 dintre participante au făcut infarct, iar 112, accident vascular cerebral.

Potrivit cercetătorilor, riscul de criză cardiacă creşte de cinci ori în cazul femeilor care au suferit cel puţin trei avorturi spontane şi de patru ori în cazul celor cu peste două avorturi spontane. Riscul creşte de 3,5 ori în cazul femeilor care au născut un bebeluş mort.

Avorturile spontane repetate şi naşterea de bebeluşi morţi trebuie să servească drept indiciu pentru prevenirea crizelor cardiace şi cerebrale, spun autorii acestui studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici