Bărbaţii infideli, supuşi unui risc mai mare de infarct

Bărbaţii infideli sunt supuşi unui risc mai mare de infarct, faptul de a-ţi înşela soţia creând un stres şi un sentiment de culpabilitate care aduc prejudicii sănătăţii, se afirmă într-un studiu realizat recent de cercetătorii de la Universitatea din Florenţa.

716 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii infideli, supuşi unui risc mai mare de infarct

Bărbaţii infideli, supuşi unui risc mai mare de infarct (Imagine: Shutterstock)

Este infidelitatea o "activitate" riscantă pentru sănătate? Probabil că da, au spus cercetătorii italieni, care au sintetizat toate studiile ce au investigat adulterul din cuplu, informează lefigaro.fr. Deşi soţii infideli par a avea o viaţă sexuală mai bogată şi mai plină de satisfacţii decât soţii fideli, un anumit număr de studii au lăsat să se înţeleagă că infidelitatea bărbaţilor poate să antreneze un risc cardiovascular mai mare.

Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au recenzat, în baza medicală Medline, toate articolele publicate în limba engleză apărute înainte de data de 4 decembrie 2011, care conţineau cuvintele "infidelitate", "relaţii extraconjugale" şi "bărbaţi". Ei au descoperit astfel o serie de studii care afirmă că bărbaţii devin mult mai des victime ale sindromului morţii subite atunci când au o relaţie adulteră. Un studiu german bazat pe autopsii afirmă faptul că cele mai multe dintre decese, la bărbaţi, se produc pe durata unei relaţii în afara căsătoriei şi că doar un mic număr de decese se produc la domiciliul victimei.

"Sexul extraconjugal ar putea fi stresant, întrucât amanta este adeseori mai tânără ca soţia, iar raporturile sexuale au loc adeseori după un consum excesiv de alcool şi mese copioase", afirmă autorii italieni, a căror meta-analiză a fost publicată recent în Journal of Sexual Medicine.

O întâlnire secretă, într-un loc cu care soţul infidel nu este familiarizat, cauzează şi o reacţie fiziologică puternică, caracterizată prin creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac. Sentimentul de culpabilitate faţă de soţie poate contribui şi el la apariţia stresului psihologic, care cauzează la rândul său o creştere a riscului de boli cardiovasculare.

Cu toate acestea, este binecunoscut faptul că intimitatea sexuală are o influenţă pozitivă asupra psihicului, calităţii vieţii şi a sănătăţii. Un studiu american a arătat faptul că frecvenţa raporturilor sexuale are o anumită influenţă asupra longevităţii oamenilor, cu condiţia ca ele să aibă loc într-un cadru sigur şi să fie întreţinute cu partenerul de cuplu.

"Deşi multe lucruri au fost spuse în mass-media, este necesar să fie spuse alte multe lucruri", remarcă savanţii italieni, constatând că infidelitatea rămâne un fenomen subestimat, a cărui frecvenţă reală este dificil de apreciat. Anumite studii afirmă că între 1,5% şi 4% dintre bărbaţi întreţin raporturi sexuale extraconjugale. Alte studii au ajuns la concluzia potrivit căreia 23% dintre bărbaţi şi-au înşelat actuala partenera de cuplu.

Cercetătorii italieni au avansat, însă, şi o altă ipoteză: relaţiile amoroase monogame ar putea fi o strategie dezvoltată de specia umană pentru a favoriza protejarea copiilor, securitatea şi capacitatea de supravieţuire.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici