Biologul François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1965, a murit

Biologul şi profesorul francez François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină pe anul 1965, a murit vineri la vârsta de 92 de ani, a anunţat, duminică, un prieten de familie.

243 afișări
Imaginea articolului Biologul François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1965, a murit

Biologul François Jacob, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1965, a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetările sale din domeniul geneticii bacteriene şi al circuitelor de regularizare i-au adus savantului francez numeroase distincţii ştiinţifice, inclusiv premiul Nobel în 1965, împărţit cu Andre Lwoff şi Jacques Monod.

Profesor titular la catedra de genetică celulară de la Collège de France în perioada 1965-1991, François Jacob a fost membru al Académie des sciences (1977), al Academiei franceze (1996) şi a fost, între anii 2007 şi 2011, cancelar al Ordre de la Libération.

Născut pe 17 iunie 1920, la Nancy, François Jacob s-a înrolat în iulie 1940 în Forţele franceze libere (FFL). A participat la campaniile din Fezzan (Libia), din Tripoli, din Tunisia şi din Franţa. A fost rănit grav după debarcarea din Normandia a trupelor aliate, pe 1 august 1944, la Utah Beach.

După Al Doilea Război Mondial, şi-a finalizat studiile de medicină, dar a fost nevoit să renunţe la chirurgie, din cauza rănilor suferite în război. A decis să se consacre biologiei.

În 1950, a fost acceptat în serviciul de fiziologie microbiană - coordonat de Andre Lwoff - de la Institutul Pasteur, unde şi-a construit ulterior întreaga carieră.

Lucrările sale ştiinţifice au vizat în principal mecanismele genetice existente la bacterii şi efectele biochimice ale mutaţiilor. A studiat celule de mamifere în cultură şi primele stadii de dezvoltare embrionară, pe şoareci.

În 1992, a fost inclus în Comitetul naţional pentru etică.

François Jacob, mare amator de pictură, este şi autorul multor articole ştiinţifice şi a mai multor cărţi, precum eseul "La Logique du vivant" (1970) care a avut un ecou considerabil în mediile ştiinţifice. A scris şi alte cărţi, precum "Le jeu des possibiles essai sur la diversité du vivant" şi "La souris, la mouche et l'homme".

Rămas văduv după moartea pianistei Lysiane Bloch, cu care se căsătorise în 1947 şi cu care a avut patru copii, François Jacob s-a recăsătorit în 1999. A fost membru în numeroase academii ştiinţifice din străinătate şi a primit titlul de doctor honoris causa din partea mai multor universităţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici