Cancerul la colon, cauzat de o bacterie care provoacă diareea

Cauza cancerului la colon a fost identificată de cercetători în bacteria care provoacă apariţia diareii la copii şi adulţi şi care poate duce la inflamarea colonului şi apariţia unor tumori maligne, potrivit unui studiu publicat în Nature Medicine şi citat de sciencedaily.com.

4191 afișări
Imaginea articolului Cancerul la colon, cauzat de o bacterie care provoacă diareea

Cancerul la colon, cauzat de o bacterie care provoacă diareea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, SUA, au demonstrat, într-un studiu pe şoareci, că Bacteroides fragilis (ETBF), o bacterie care provoacă apariţia diareii, poate duce la apariţia unor tumori maligne pe colon.

În cadrul studiului, şoarecii infectaţi cu ETBF s-au îmbolnăvit de diaree, dar s-au însănătoşit repede, însă, după o săptămână, a putut fi constatată apariţia unor mici tumori în colonul inflamat, pentru ca, într-o lună, colonul să fie plin de tumori.

"Dacă ceea ce vedem la şoareci este valabil şi pentru oameni, inflamările cronice - pe fondul infecţiilor cu ETBF - deteriorează materialul genetic din celulele colonului, permiţându-le să crească necontrolat. Acest fapt duce la dezvoltarea unor tumori mai devreme şi mai rapid decât dacă nu ar exista o astfel de infecţie", a spus doctorul Drew Pardoll, specialist oncolog, de la Universitatea Johns Hopkins.

Până la 35% dintre copii şi adulţi şi până la 40% dintre persoanele cu cancer la colon sunt purtătoare de ETBF.

Cercetătorii consideră că bacteria ar putea interacţiona cu altele din intestin, ducând astfel la apariţia cancerului la colon.

Descoperirea este considerată de o importanţă similară cu cea a identificării cauzei ulcerului stomacal - bacteria Helicobacter pylori, suspectată că ar fi responsabilă şi de majoritatea formelor de cancer la stomac. Descoperirea Helicobacter pylori a permis tratarea ulcerului cu antibiotice. Însă nu se ştie încă dacă acest tratament va putea fi aplicat şi în cazul cancerului de colon provocat de ETBF.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici