Cangurii ar putea deţine secretul împotriva cancerului de piele

Felul în care organismul cangurilor reuşeşte să îşi "repare" secvenţele avariate de ADN ar putea reprezenta cheia pentru punerea la punct a unui tratament de prevenire a declanşării cancerului de piele, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii australieni şi austrieci.

203 afișări
Imaginea articolului Cangurii ar putea deţine secretul împotriva cancerului de piele

Cangurii ar putea deţine secretul împotriva cancerului de piele (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii de ştiinţă au cercetat o anumită enzimă cu rol reparatoriu, descoperită în organismul cangurilor şi al altor animale, dar care lipseşte din organismul uman, extrem de eficientă în "repararea" unui anumit tip de degradare a secvenţei de ADN, asociată cu declanşarea multor tipuri de cancer de piele.

Studiul a fost coordonat de medicii Linda Feketeova şi Uta Wille de la ARC Center of Excellence for Free Radical Chemistry and Biotechnology din cadrul Universităţii din Melbourne, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Innsbruck din Austria.

"Pe măsură ce vara se apropie, o expunere excesivă la radiaţiile dăunătoare provocate de razele ultraviolete va conduce la diagnosticarea a 400.000 de noi cazuri de cancer de piele în Australia", a declarat Linda Feketeova.

"O altă echipă de cercetători a pus la punct o cremă care conţine enzima cu rol de raparare a ADN-ului, ce poate fi aplicată pe piele în zilele însorite. Noi cercetăm acum dacă această metodă este eficientă", a explicat cercetătoarea australiană.

Oamenii de ştiinţă analizează în laborator felul în care pielea de cangur reacţionează la expunerea prelungită la acţiunea razelor ultraviolete cu efecte dăunătoare, cercetând în detaliu procesul de "reparare" a ADN-ului, care a condus la apariţia în organism a unor substanţe chimice secundare, necunoscute până în prezent.

Cercetătorii australieni consideră însă că sunt necesare mai multe investigaţii suplimentare înainte ca noul produs cosmetic să fie disponibil în farmacii şi le recomandă pacienţilor să nu îşi arunce încă la coşul de gunoi actualele creme antisolare.

Expunerea prelungită la soare reprezintă cauza principală a declanşării a două treimi din totalul cazurilor de melanom, o formă de cancer de piele dificil de tratat, deoarece ADN-ul celulelor epiteliale arse de soare suferă o anumită degradare care conduce la mutaţii genetice.

Studiul va fi publicat în numărul viitor al revistei Chemical Communications.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici