Canion adânc de 800 de metri, descoperit sub gheţurile Groenlandei. Formaţiunea, comparabilă cu Marele Canion din SUA

Un canion cu o lungime de cel puţin 750 de kilometri şi o adâncime de circa 800 de metri, în unele zone, a fost descoperit sub gheţurile Groenlandei, cu ajutorul unor observaţii prin satelit, au anunţat, joi, cercetătorii britanici.

486 afișări
Imaginea articolului Canion adânc de 800 de metri, descoperit sub gheţurile Groenlandei. Formaţiunea, comparabilă cu Marele Canion din SUA

Canion adânc de 800 de metri, descoperit sub gheţurile Groenlandei. Formaţiunea, comparabilă cu Marele Canion din SUA (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această formaţiune geologică comparabilă parţial cu Marele Canion al fluviului Colorado, din vestul SUA, exista probabil cu mult înainte ca gheţurile să acopere Groenlanda, în cursul ultimelor milioane de ani.

"Descoperirea noastră arată că mai sunt încă multe lucruri de găsit pe planeta noastră", a spus profesorul Jonathan Bamber, de la Şcoala de ştiinţe geografice a Universităţii din Bristol, Marea Britanie, principalul autor al studiului.

Cercetătorii britanici au folosit o cantitate uriaşă de date radar colectate mai ales cu ajutorul observaţiilor prin satelit, de NASA, dar şi de cercetătorii britanici şi germani.

Analizând datele colectate, cercetătorii au descoperit că acest canion se întinde din centrul Groenlandei până în extremitatea nordică, unde se încheie cu un fiord adânc, în Oceanul Arctic.

Potrivit cercetătorilor, canionul joacă un rol important în transportarea apelor subglaciale din interiorul calotei şi până în ocean.

Chiar şi înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheţuri, în urmă cu aproape patru milioane de ani, acest canion forma un important sistem fluvial.

Cercetările au fost finanţate printr-un program al Uniunii Europene, numit ice2sea, şi de Consiliul britanic pentru cercetări asupra mediului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici