Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului

Capsulele de vitamine comercializate în flacoane se degradează şi devin ineficiente la o săptămână de la deschiderea ambalajului, din cauza umidităţii din aer, conform unui studiu american, publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry şi citat de dailymail.co.uk.

106 afișări
Imaginea articolului Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului

Capsulele de vitamine se degradează la o săptămână de la deschiderea flaconului

Astfel, chiar dacă aceste pastile sunt păstrate în flacoane cu capac ermetic, fenomenul de degradare a vitaminelor nu este stopat.

Oamenii de ştiinţă americani au ajuns la concluzia că substanţele în stare cristalină - vitamina C, anumite tipuri de vitamina B şi alte suplimente alimentare - sunt supuse unui proces ireversibil, denumit "delicvescenţă".

În prezenţa unei umidităţi crescute în sala de baie sau în bucătărie, nutrimentele esenţiale conţinute în aceste pilule se dizolvă în aer.

Lisa Mauer, profesor în ştiinţe alimentare la Universitatea Purdue din statul american Indiana, recomandă păstrarea suplimentelor vitaminice în camere foarte bine uscate.

"Puteţi vedea adeseori cum sarea sau zahărul încep să formeze cocoloaşe. Acesta este un semnal care trădează fenomenul de delicvescenţă", a precizat Mauer.

Acest proces poate să producă instabilitatea produsului din punct de vedere chimic. "Dacă ingredientele se dizolvă, calitatea şi durata de viaţă a produsului vor scădea, precum şi valoarea nutriţională eliberată în organism", a mai subliniat Mauer.

Nici recipientele cu capac ermetic nu previn întotdeauna deteriorarea medicamentelor. "Deschiderea şi închiderea flaconului modifică concentraţia aerului din interior. Dacă deschideţi şi apoi închideţi un flacon în sala de baie, veţi adăuga puţină umiditate în flacon, de fiecare dată când faceţi acest lucru. Într-un interval de timp foarte scurt - de cel mult o săptămână - anumite produse îşi vor pierde complet conţinutul de vitamina C", a explicat autoarea acestui studiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici