Capul duşului, refugiul preferat al unei bacterii patogene

Capul duşului oferă mediul de dezvoltare ideal pentru o bacterie implicată în declanşarea unor patologii respiratorii, potrivit unui studiu american, publicat luni în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

126 afișări
Imaginea articolului Capul duşului, refugiul preferat al unei bacterii patogene

Capul duşului, refugiul preferat al unei bacterii patogene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cercetătorii au analizat 50 de astfel de dispozitive din nouă oraşe americane şi au descoperit într-o treime dintre acestea o prezenţă semnificativă a microbacteriei "mycobacterium avium" (MAC).

Acest agent patogen comun găseşte un mediu prielnic în capul duşului, înmulţindu-se în concentraţii de 100 de ori mai mari decât în reţeaua de apă a oraşelor.

"Dacă staţi cu faţa sub duş, imediat după ce aţi deschis robinetul, veţi primi probabil o cantitate mare de MAC, iar acest lucru nu este bun pentru sănătate", a explicat microbiologul Norman Pace, de la Universitatea Colorado, unul dintre autorii studiului.

Echipa de specialişti de la această universitate americană şi-a început cercetările după ce mai multe studii efectuate de medicii de la spitalul National Jewish din oraşul american Denver au demonstrat prezenţa unei legături între creşterea recentă a infecţiilor pulmonare non-tuberculoase şi folosirea duşului, ca modalitate preferată de a face baie.

Persoanele cele mai expuse în faţa acestui risc sunt femeile însărcinate, persoanele în vârstă şi cele al căror sistem imunitar este slăbit din cauza unei maladii.

Simptomele variază de la oboseală accentuată la senzaţia generală de ameţeală, tuse seacă şi persistentă şi senzaţia de sufocare.

Dispozitivele de duş analizate au provenit atât de la instituţii publice, cât şi din locuinţe private, situate în diferite state americane.

Potrivit autorilor studiului, echipamentele de duş din metal adăpostesc concentraţii mai mici de MAC decât cele fabricate din plastic. Ei recomandă totuşi tuturor persoanelor să lase apa să curgă timp de un minut înainte de a intra sub duş, pentru a diminua riscul de contaminare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici