Care este incidenţa cancerului pulmonar în România? Medicul Amedeia Niţă, medic primar oncolog, despre importanţa prevenţiei

Medicul Amedeia Niţă, medic primar oncolog, a vorbit, în emisiunea Marius Tucă Show, pe Aleph News, despre cancerul pulmonar în România: incidenţă şi gravitate.

413 afișări
Imaginea articolului Care este incidenţa cancerului pulmonar în România? Medicul Amedeia Niţă, medic primar oncolog, despre importanţa prevenţiei

O problemă a întregii lumi, aşa o defineşte medicul Amedeia Niţă. „Este cel mai frecvent cancer întâlnit la bărbaţi şi pe locul al treilea, la femei”, spune experta pentru Aleph News.

Totuşi, România ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte gradul de mortalitate. Spre deosebire de alte ţări, la noi există o egalitate între incidenţă (circa 13-14.000 cazuri noi/an) şi mortalitate (circa 11.000 decese, anual).

Fumătorii au risc de a dezvolta cancer bronho-pulmonar cu 20% mai mare decât restul oamenilor, indiferent dacă fumează pipă, trabuc sau ţigări „slabe”. Fiecare ţigară conţine hidrocarburi care afectează plămânii.

În ţară sunt mulţi nefumători, de orice vârstă. Prin urmare, medicul spune că sistemul de Sănătate ar trebui să investească în programe de prevenţie şi screening.

În ceea ce priveşte simptomele, oncologul trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte cazurile incipiente, unde simptomele sunt greu de reperat, de recunoscut.

Apoi, deşi apar simptome respiratorii, oamenii preferă să stea acasă, nu să meargă la un control de rutină sau la un pneumolog, mai punctează specialista.

Ce simptome ar trebui să dea de gândit fumătorilor

  • tuse persistentă,
  • tuse cu firicele de sânge,
  • durere în piept,
  • junghi toraci persistent,
  • scădere în greutate rapidă şi fără motiv.

În ceea ce priveşte tratamentul pentru persoanele cu cancer pulmonar în fază terminală, medicul enumără câteva terapii noi, revoluţionare, cu rezultate excelente: imunoterapiile, asocieri de imuno-chimioterapie şi alte terapii ţintite.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici