Carnea făcută în eprubetă, soluţia pentru foamete. Ai mânca un hamburger din celule stem?

Oamenii de şiinţă susţin că în cel mult un an vom avea primele mostre de carne obţinută în eprubetă. Producţia industrială de astfel de carne, crescută din celule stem, ar putea deschide calea consumului de carne fără a fi necesară sacrificarea animalelor.

Urmărește
1968 afișări
Imaginea articolului Carnea făcută în eprubetă, soluţia pentru foamete. Ai mânca un hamburger din celule stem?

Carnea făcută în eprubetă, soluţia pentru foamete. Ai mânca un hamburger din celule stem?

Cercetătorii olandezi susţin că, în următoarele decenii, populaţia lumii va creşte atât de repede încât nu va mai fi suficientă hrană pentru toţi. De aceea, spune ei, carnea de vită, miel sau pui "crescută" în laborator ar putea deveni ceva normal, informează Daily Mail.

Oamenii de ştiinţă au prelevat 10.000 de celule stem de la bovine, care au fost apoi lăsate să se multiplice de mai mult de un miliard de ori pentru a produce ţesutul similar muşchiului de vită.

Procedeul se numeşte producere de carne "in vitro".

Mark Post, profesor de psihologie la Universitatea Maastricht din Olanda, a declarat că nu vede altă cale de a se asigura necesarul de hrană în următoarele decenii. "Carnea in vitro va fi singura variantă rămasă", a spus el.

"Încercăm să dovedim lumii că se poate face un produs din aceasta şi avem nevoie de o persoană curajoasă care să fie dispusă să guste prima din această carne. Dacă nu se oferă nimeni, cred că aş putea să mă ofer eu", a mai spus Mark Post.

Profesorul Post a declarat pentru revista Scientific American că primul burger obţinut din carne in vitro ar putea fi gata în 12 luni.

În anul 2009, oameni de ştiinţă de la aceeaşi universitate au "crescut" carne de porc prin aceeaşi metodă. Ei au admis că produsul nu arată deosebit de apetisant, având o nuanţă cenuşie şi o textură asemănătoare calamarului. Şi în laboratoare din New York au fost obţinute fileuri de peşte folosind celule luate din ţesutul muscular al carasului auriu.

Chiar dacă rezultatele iniţiale nu sunt tocmai atrăgătoare din punct de vedere culinar, oamenii de ştiinţă sunt convinşi că lumea se va obişnui cu astfel de carne, pentru că nu va avea de ales.

"Când mâncăm un hamburger nu ne gândim că mâncăm carne de vită moartă, iar când oamenii sunt deja departe de a ştii ce mănâncă cu adevărat, nu va fi prea greu să accepte carnea de cultură", a declarat un coleg al profesorului Mark Post.

Consumul de carne este de aşteptat să se dubleze în 2050, datorită creşterii populaţiei.

Olanda este lider mondial la producţia de carne artificială, iar guvernul a investit peste un milion şi jumătate de euro în cercetare. Oamenii de ştiinţă implicaţi în proiect cred că hamburgerul obţinut în eprubetă este doar prima etapă în revoluţia alimentelor care ar putea rezolva lipsa hranei.

Cercetătorii de la Universitatea din Utrecht, Olanda, au calculat că zece celule stem iniţiale ar putea produce 50.000 de tone de carne în două luni.

Un studiu realizat la Universitatea Oxford spune că acest procedeu consumă cu 35-60% mai puţină energie, cu 98% mai puţin teren şi produce cu 80-95% mai puţin efect de seră decât fermele de animale tradiţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici