Căsătoria predispune la obezitate

Persoanele căsătorite sunt expuse unui risc de obezitate de cel puţin două ori mai mare decât persoanele celibatare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii greci, informează dailymail.co.uk.

129 afișări
Imaginea articolului Căsătoria predispune la obezitate

Căsătoria predispune la obezitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oamenii spun de mult timp că mariajul conduce la automulţumire, însă abia recent cercetătorii au descoperit mecanismul prin care fericirea poate duce la un exces de grăsime în zona taliei şi chiar la obezitate.

Potrivit unui studiu recent, bărbaţii căsătoriţi sunt de trei ori mai expuşi riscului de a suferi de obezitate abdominală comparativ cu bărbaţii celibatari. La rândul lor, femeile căsătorite sunt de două ori mai expuse în faţa aceluiaşi risc, comparativ cu femeile celibatare.

The Hellenic Medical Association for Obesity a ajuns la concluzia că obezitatea abdominală reprezintă cea mai gravă dintre afecţiunile cu care se confruntă persoanele căsătorite, în urma unui studiu efectuat pe un eşantion de 17.341 de persoane, cu vârstele cuprinse între 20 de ani şi 70 de ani.

"Data viitoare când vă întrebaţi ce cadou de nuntă să le cumpăraţi unor prieteni, poate că un curs pentru slăbit ar fi o idee bună", a declarat Dimitris Kiortsis, preşedintele asociaţiei elene, pe 20 martie, cu ocazia prezentării concluziilor acestui studiu la Atena.

Cercetătorii greci au pus tendinţa de îngrăşare a cuplurilor căsătorite pe seama timpului îndelungat petrecut împreună de cei doi parteneri de viaţă mâncând în faţa televizorului. În plus, diminuarea apetenţei sexuale, care apare în cazul multor cupluri căsătorite, reduce numărul caloriilor arse în timpul actului sexual, conducând astfel la îngrăşarea celor doi parteneri de cuplu.

În plus, cuplurile căsătorite obişnuiesc să comande de la restaurantele de tip fast-food într-o proporţie mult mai mare decât persoanele celibatare şi practică mult mai puţin sport comparativ cu perioada de dinainte de căsătorie.

Persoanele necăsătorite petrec mai mult timp făcând sport pentru a avea o alură fizică atractivă, care să îi ajute să îşi găsească un partener. "Însă după ce se căsătoresc, renunţă la aceste obiceiuri. Nevoia de a «vâna» un partener se reduce considerabil", consideră Dimitris Kiortsis.

Însă nu toate veştile sunt proaste pentru cuplurile căsătorite. Stresul şi anxietatea sunt considerabil reduse în cazul cuplurilor cu un mariaj fericit. Persoanele căsătorite fumează mai puţin, iar apetitul lor creşte.

În 2009, potrivit unui alt studiu, aproximativ 22% dintre femeile căsătorite s-au îngrăşat în primele 12 luni de la căsătorie, luând în greutate, în medie, 9,5 kilograme.

Mai bine de jumătate dintre cele 3.000 de femei căsătorite participante la acest studiu au declarat că, imediat după căsătorie, au simţit că nu mai aveau nevoie să-şi facă griji pentru felul în care arată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici