Cea mai veche hartă a Lumii Noi, încrustată pe cojile a două ouă de struţ - FOTO

Cea mai veche hartă a Lumii Noi a fost descoperită de o echipă de oameni de ştiinţă pe un glob pământesc realizat din cojile a două ouă de struţ şi este foarte probabil ca aceasta să fi fost realizată în atelierul lui Leonardo da Vinci.

2455 afișări
Imaginea articolului Cea mai veche hartă a Lumii Noi, încrustată pe cojile a două ouă de struţ - FOTO

Cea mai veche hartă a Lumii Noi, încrustată pe cojile a două ouă de struţ (Imagine: Daily Mail)

Cele două coji de ouă formează o sferă, pe care sunt desenate zone descoperite de exploratori precum Cristofor Columb. Obiectul datează de la începutul secolului al XV-lea şi are o provenienţă necunoscută, informează dailymail.co.uk.

Un specialist în cartografie, cercetătorul belgian S. Missinne, este de părere că respectiva sferă a fost cel mai probabil făcută în Florenţa, iar artistul care a realizat contururile zonelor cunoscute în acea perioadă ar fi lucrat în atelierul lui Leonardo da Vinci.

Această sferă este încrustată cu contururile continentelor şi teritoriilor care fuseseră descoperite până la acea vreme. Iniţial , s-a crezut că această hartă este o copie a globului Lennox, care se află expus la Biblioteca Publică din New York, dar experţii au apreciat că harta de pe sfera creată din cojile de ou de struţ este mai veche.

Missinne crede că acest mic glob pământesc, cu contururile Lumii Noi, ar fi fost chiar modelul pentru globul Lennox, care datează din 1504.

Lumea Nouă este regiunea geografică ce cuprinde America de Nord, America de Sud şi Oceania, inclusiv Australia, termenul fiind folosit din secolul al XVI-lea ca referire la pământurile proaspăt descoperite atunci dincolo de Oceanul Atlantic - America.

Emisfera vestică a acestui glob pământesc include doar şapte zone cu nume şi niciunul dintre acestea nu este atribuit Americii de Nord, care este prezentată ca un grup de insule. Trei nume sunt marcate în America de Sud - "Mundus novus", "Terra de Brazil" şi "Terra Sanctae Crucis".

Zonele de pe neobişnuitul glob reflectă descoperirile recente ale exploratorilor, dar şi credinţele legate de regiuni cunoscute doar parţial. Astfel, globul include desene ale unor diferite modele de corăbii şi o regiune marcată cu textul "'hic svnt dracones" ("aici sunt dragoni").

Experţii în cartografie au spus că acest glob este, probabil, cel mai vechi obiect de gen care atestă existenţa, din punct de vedere al hărţilor vremii, a Japoniei şi Braziliei.

Neobişnuitul glob pământesc a fost cumpărat la London Map Fair şi a avut nevoie de un an pentru a fi datat exact. Aproximativ 100 de experţi din întreaga lume au fost consultaţi cu privite la datarea exactă a globului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici