Ceasul biologic este influenţat de vreme şi de anotimpuri

Ceasul biologic intern este influenţat de vreme, dar şi de anotimpuri, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor britanici de la Universitatea din Edinburgh, care speră că această descoperire va putea fi utilizată pentru eliminarea problemelor apărute din cauza diferenţelor de fus orar.

651 afișări
Imaginea articolului Ceasul biologic este influenţat de vreme şi de anotimpuri

Ceasul biologic este influenţat de vreme şi de anotimpuri (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)

Cercetătorii au utilizat computerul pentru a crea tiparul modului de funcţionare al ceasurilor biologice.

Ei au descoperit că mecanismul ar trebui să fie extrem de complicat pentru a fi capabil să facă faţă variaţiilor de luminozitate de la oră la oră, dar şi schimbării anotimpurilor.

Cercetătorii speră că această descoperire poate fi utilă în eliminarea problemelor produse de diferenţele de fus orar, dar şi de insomnii.

Ei spun că descoperirea le-a oferit mai multe informaţii despre modul de funcţionare a ceasului biologic al oamenilor, animalelor şi plantelor.

De exemplu, semnalele din mediul înconjurător, precum orele în care este lumină, afectează ceasul biologic al plantelor, care controlează înflorirea şi rodirea.

Descoperirea poate fi utilă şi pentru creşterea recoltelor, eliminându-se problemele legate de încălzirea climei.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, de la Institutul de tehnologie din California şi de la Universitatea din Warwick.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici