Cele mai vechi mumii din lume, expuse în Chile

Mumii datând de peste 7.000 de ani, considerate a fi cele mai vechi din lume, au fost expuse în Chile, la Santiago, în cadrul unei expoziţii inedite, intitulată "Arica, o cultură milenară".

1318 afișări
Imaginea articolului Cele mai vechi mumii din lume, expuse în Chile

Cele mai vechi mumii din lume, expuse în Chile (Imagine: Mediafax/AFP)

Mumiile expuse provin din cultura indigenă Chinchorro, vestigii ale acesteia fiind descoperite, începând cu anii '20, în regiunea Arica, din nordul extrem al Chile, de-a lungul coastei Pacificului. Indigenii Chinchorro se ocupau cu vânătoarea, pescuitul şi culegerea algelor.

"Această expoziţie are ca scop să arate chilienilor că deţinem cele mai vechi mumii din lume, fapt recunoscut de comunitatea internaţională a arheologilor", a declarat arheologul Hermann Mondaca.

Mumiile, purtând măşti şi peruci roşii sau negre, au fost conservate în mărime naturală, printr-o tehnică specială de mumificare, descoperită cu 2.000 de ani înainte de cea utilizată de egipteni.

"Corpurile lor au fost dezmembrate, le-au fost scoase organele, iar pielea a fost pusă la uscat. Oasele au fost înlocuite cu stuf acoperit cu nămol, iar feţele lor poartă măşti", a explicat Mondaca, care compară aceste mumii cu "veritabile opere de artă".

Arheologul a spus că s-au mai descoperit mumii negre, culoare care apare după introducerea corpurilor într-un amestec de magneziu şi nămol, "ceea ce le conferă un aspect mortuar impresionant".

Mai noi, pentru că nu datează decât de aproximativ 4.600 de ani, mumiile roşii sunt cele care au fost realizate prin golirea de organe a abdomenelor defuncţilor şi umplerea cavităţii cu pene de păsări marine.

Universitatea Tarapaca din Arica a salvat câteva mii de astfel de mumii. Acestea au fost descoperite în stare bună de conservare, fapt datorat aerului marin din zonă, "un fenomen unic în lume", a indicat Mondaca.

"Numărul impresionant de mumii descoperite arată că populaţia Chinchorro nu făceau discriminări în ceea ce priveşte persoanele care urmau să fie mumificate, spre deosebire de cultura egipteană, unde doar faraonii şi preoţii erau mumificaţi", a mai spus Moncada.

Expoziţia este deschisă în pavilionul cultural al Palatului Moneda din Santiago de Chile.

Autorităţile chiliene au anunţat că vor solicita UNESCO să includă mumiile în patrimoniul mondial al umanităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici