Celule spermatice obţinute din celule suşă, folosite cu succes la fertilizarea şoarecilor sterili

Experţii în fertilizare sunt entuziasmaţi de rezultatele obţinute într-un studiu în care au folosit spermă din celule suşă pentru a fertiliza şoareci de laborator sterili, care au născut apoi pui sănătoşi şi fertili.

405 afișări
Imaginea articolului Celule spermatice obţinute din celule suşă, folosite cu succes la fertilizarea şoarecilor sterili

Celule spermatice obţinute din celule suşă, folosite cu succes la fertilizarea şoarecilor sterili (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Experimentul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Kyoto, Japonia, iar rezultatele au fost publicate în Cell, potrivit bbc.co.uk.

Celulele suşă embrionare, recoltate de la şoareci, au fost folosite pentru a crea celule spermatice într-o fază incipientă de dezvoltare, care au fost apoi implantate în animalele nefertile. Corpul şoarecilor a avut rolul de "gazdă" pentru dezvoltarea acestor celule în spermă, folosită apoi cu succes în fertilizarea ovulelor.

Ovulele fecundate au fost apoi implantate în corpul femelelor, care au născut ulterior pui sănătoşi, ce au devenit şoareci adulţi - masculi şi femele - fertili.

Echipa de cercetători, condusă de doctorul Mitinori Saitou, a sugerat că aceeaşi procedură ar putea fi utilizată şi cu celule suşă derivate din celule epiteliale adulte.

"(Studiul) are implicaţii uriaşe pentru înţelegerea procesului prin care se produce sperma, dar ar putea şi conduce, într-o bună zi, la aplicare clinică, adică la producerea de spermă pentru bărbaţii nefertili", spune doctorul Allan Pacey, de la Universitatea Sheffield din Marea Britanie.

Capacitatea de a genera celule de reproducere (gameţi) sau celule generatoare de gameţi în laborator ar fi "o reuşită de referinţă pentru înţelegerea şi potenţial tratarea problemelor de fertilitate", a spus şi doctorul Jane Stewart, din partea Societăţii Britanice pentru Fertilitate.

Pe de altă parte, după cum arată şi autorii studiului, mai sunt multe de făcut până la cunoaşterea completă a acestor procese biologice şi a implicaţiilor realizării lor în laborator, mai spune Stewart.

Multe echipe de cercetători au mai încercat în trecut să recreeze în laborator procesul producţiei de spermă, pe bază de celule suşă, însă, din păcate, niciuna din încercările de până acum de a dezvolta celule spermatice din celule suşă embrionare nu a avut prea mare succes, spune Allan Pacey. Când folosirea unor celule similare celor spermatice a dus totuşi la fertilizare, puii nu s-au născut sănătoşi şi au murit repede.

Însă studiul de la Kyoto reprezintă "un pas uriaş înainte" în dezvoltarea unui proces prin care ar putea fi produsă spermă pentru bărbaţii nefertili, a apreciat specialistul britanic. La oameni, punctul de pornire ar fi prelevarea de celule din piele sau măduva osoasă, a adăugat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici