Cercetătorii au descoperit misterul Turnului din Pisa: de ce este înclinat şi cum de nu se prăbuşeşte

Timp de aproape 1.000 de ani, Turnul din Pisa a rezistat la multe: cutremure, Mussolini şi alte încercări de îndreptare. Un nou studiu al unei echipe europene de ingineri arată de ce turnul este atât de "rebel" şi de "încăpăţânat".

1343 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit misterul Turnului din Pisa: de ce este înclinat şi cum de nu se prăbuşeşte

Cercetătorii au descoperit misterul Turnului din Pisa: de ce este înclinat şi cum de nu se prăbuşeşte

Nu a vrut să se îndrepte (rebel) şi nici nu s-a prăbuşit (încăpăţânat) din acelaşi motiv: solul moale de la baza acestuia. Astfel, interacţiunea dintre fundaţia turnului şi solul moale i-a oferit o stabilitate bizară.

Mai multe cutremure puternice au lovit Italia de la construcţia turnului în 1173. Totuşi, aceste evenimente nu au dus la schimbarea axei Turnului din Pisa, scrie Popular Science.

Cercetătorii au ajuns la concluzia, în urma analizelor, că dacă un cutremur ar lovi zona, solul moale, înălţimea şi robusteţea turnului nu ar vibra atât de mult precum structurile adiacente.

Citiţi continuarea pe descopera.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici