Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi prevenite. Ce soluţii au găsit cercetătorii

  • Oamenii de ştiinţă susţin că au desluşit problema cheagurilor de sânge provocate de vaccinul anti-COVID-19.
  • Cercetătorii germani spun că efectul secundar cauzat de vectorul adenovirus poate fi remediat.
  • Dezvoltatorii de vaccinuri ar trebui să modifice secvenţa proteinei spike pentru a preveni divizarea acesteia
4274 afișări
Imaginea articolului Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi prevenite. Ce soluţii au găsit cercetătorii

Cheagurile de sânge provocate de vaccinurile anti-COVID-19 ar putea fi prevenite. Ce soluţii au găsit cercetătorii

Oamenii de ştiinţă din Germania susţin că au desluşit cauza formării cheagurilor de sânge legate de vaccinurile anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi Johnson & Johnson şi consideră că s-ar putea face modificări pentru a opri reacţia aceasta, potrivit Financial Times.

Rolf Marschalek, profesor la universitatea Goethe din Frankfurt, care conduce cercetări despre această afecţiune rară, din martie, a declarat că cercetarea sa a arătat că problema este cauzată de vectorii adenovirus pe care ambele vaccinuri îi utilizează pentru a livra proteina spike a virusului Sars-Cov-2 în organismul uman.

Vaccinurile trimit proteina spike în nucleul celulei. Odată ajuns în nucleul celulei, anumite părţi ale proteinei spike se îmbină sau se despart, creând versiuni mutante, care nu sunt capabile să se lege de membrana celulară unde are loc imunizarea importantă. Proteinele mutante plutitoare sunt secretate de celule în corp, declanşând cheaguri de sânge la aproximativ una din 100.000 de persoane, conform teoriei lui Marschalek.

În schimb, vaccinurile pe bază de ARNm, cum ar fi cele dezvoltate de BioNTech/Pfizer şi Moderna nu pătrund niciodată în nucleu.

Marschalek crede că există o rezolvare dacă dezvoltatorii de vaccinuri pot modifica secvenţa proteinei spike pentru a preveni divizarea acesteia. J&J a luat deja legătura cu laboratorul Marschalek pentru a cere îndrumări şi a căutat modalităţi de a-şi adapta vaccinul pentru a preveni îmbinarea, a spus el.

J&J a declarat că: „Susţinem cercetarea şi analiza continuă a acestui eveniment rar, pe măsură ce lucrăm cu experţi medicali şi cu autorităţile globale din domeniul sănătăţii. Aşteptăm cu nerăbdare să examinăm şi să facem cunoscute datele pe măsură ce acestea vor fi disponibile”.

Marschalek a declarat că a prezentat concluziile laboratorului său Institutului Paul-Ehrlich al guvernului german şi organismului consultativ al ţării privind vaccinarea şi imunizarea. „Au fost surprinşi de descoperirile noastre, pentru că nimeni nu se gândea la problema îmbinării”, a spus el.

Reacţia rară de coagulare a sângelui, care a întrerupt vaccinarea cu AstraZeneca şi J&J în multe ţări, a fost înregistrată la 309 din cele 33 de milioane de persoane care au primit vaccinul AstraZeneca în Marea Britanie, provocând 56 de decese. În Europa, cel puţin 142 de persoane s-au confruntat cu problema cheagurilor de sânge din cei 16 milioane de beneficiari ai vaccinului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici