COMUNICAT  Chestionar online: Jumătate dintre tineri nu discută cu părinţii despre viaţa sexuală şi metodele contraceptive

Online-ul, prietenii şi medicii – sursele preferate de tineri pentru a se informa în ceea ce priveşte viaţa sexuală

73 afișări
Imaginea articolului Chestionar online: Jumătate dintre tineri nu discută cu părinţii despre viaţa sexuală şi metodele contraceptive

Bucureşti, iulie 2023 – Cel puţin jumătate dintre tinerii din România nu discută cu părinţii despre viaţa sexuală şi metodele contraceptive, cea mai populară metodă de informare pentru ei fiind Internetul şi website-urile de specialitate, relevă rezultatele unui chestionar online realizat de platforma digitală Planifică Neprevăzutul. Potrivit sondajului online, realizat pe baza a 1179 de răspunsuri, 50% dintre respondenţi au declarat că nu au vorbit niciodată cu părinţii despre viaţa sexuală, 40% susţin că au avut deja o discuţie cu părinţii, în vreme ce 10% spun că părinţii au încercat să poarte această discuţie cu ei, însă tinerii se informaseră deja din mediul online.

Planifică Neprevăzutul este o platforma online de educaţie sexuală şi contraceptivă care împlineşte anul acesta 10 ani de la lansare, timp în care a oferit informaţii şi asistenţă online pentru peste 2.600.000 de utilizatori care au accesat website-ul.

Conform celui mai recent chestionar online al platformei în ultimul an (2022 – 2023), tinerii s-au informat cel mai des despre viaţa sexuală şi contracepţie din mediul online şi site-uri de specialitate (61%), direct de la medic (19%) şi de la prieteni (13%), iar restul de 6% spun că ”nu au avut nevoie”.

O serie de studii şi rapoarte publicate în Europa au subliniat corelaţia directă dintre lipsa informării cu privire la viaţa sexuală şi contracepţie şi vârsta precoce a debutului vieţii sexuale, infecţii cu transmitere sexuală şi sarcini nedorite. „Acest lucru anulează cel mai des întâlnit mit şi anume <<nu vorbesc cu copilul meu despre sex pentru că nu vreau să-i dau idei, să-l încurajez>>. În acelaşi timp, părinţii au nevoie la rândul lor atât de cunoştinţe serioase şi corecte pentru a-şi putea informa şi instrui copiii, dar şi de abilităţi de a oferi aceste cunoştinţe. Pentru mulţi dintre părinţi, sexualitatea reprezintă o temă sensibilă, însă tinerii au nevoie de o alternativă sănătoasă de informare la toate dezinformările care îi înconjoară, iar această alternativă o reprezintă părinţii”, subliniază Mihai Copăceanu, psiholog şi doctor în medicină, precum şi consultant Planifică Neprevăzutul.

Majoritatea covârşitoare a persoanelor chestionate, respectiv 84%, spun că au început să se informeze despre sex înainte să-şi înceapă viaţa sexuală, iar 13%, după ce au făcut acest pas.

Întrebaţi în legătură cu cine  i-a influenţat să folosească o anumită metodă de contracepţie, tinerii au răspuns că partenerul (36%), urmat de familie (17%), persoane cu notorietate în mediul online - cunoscute ca  influenceri (17%), platforma Planifică Neprevăzutul (16%) şi prietenii (11%), în vreme ce 3% declară că nu au discutat cu nimeni despre acest subiect.

Prezervativul, cea mai populară metodă contraceptivă

Cât priveşte utilizarea metodelor contraceptive, cel mai popular printre tineri se dovedeşte a fi prezervativul, folosit de 52% dintre respondenţi, urmat de anticoncepţionale (16%), metoda calendarului (5%), metoda retragerii (2%) sau alte metode (2%). Un procent de 9% din cei chestionaţi au declarat că nu folosesc nicio metodă de contracepţie.

Motivele principale pentru folosirea metodelor de contracepţie sunt evitarea unei sarcini nedorite (35%) şi protecţia faţă de bolile cu transmitere sexuală (BTS).

"Accesul la informaţii despre viaţa sexuală şi contracepţie este esenţial pentru sănătatea şi bunăstarea tinerelor. Deşi este încurajator faptul că mulţi tineri apelează la surse online de încredere pentru a se informa, este important să recunoaştem că medicul face mai mult decât a oferi informaţie: oferă educaţie, dă valoare şi filtrează informaţiile prin prisma experienţei profesionale, oferind o altă perspectivă, adaptată fiecărui caz în parte. Ca medic ginecolog, consider că un consult medical este o oportunitate unică de a stabili o legătură, un parteneriat în care colaborarea medic – pacient va determina calitatea şi siguranţa alegerilor viitoare ale fiecărei paciente în parte.”, declară Dr Elena Ucenic, medic primar ginecologie, consultant Planifică Neprevăzutul.

Sondajul privitor la mediile de informare cu privire la viaţa sexuală şi metodele contraceptive ale tinerilor din România, cititori ai platformei Planifică Neprevăzutul, a fost realizat în perioada aprilie-mai 2023, prin folosirea unui chestionar online, publicat chiar pe website-ul campaniei. La întrebările chestionarului au răspuns 1179 de persoane, cu vârste cuprinse între 14 şi 45 de ani, din mediul urban (81%) şi rural (19 %).

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici