China va construi un telescop gigant, în apropiere de Beijing

China va construi un telescop gigant, cu o formă inedită, în zona împădurită din nord-estul Beijingului, care se doreşte a fi cel mai eficient mijloc de monitorizare tridimensională a galaxiei, potrivit agenţia de ştiri Xinhua, citată de Reuters.

95 afișări
Imaginea articolului China va construi un telescop gigant, în apropiere de Beijing

China va construi un telescop gigant, în apropiere de Beijing (Imagine: lamost.bao.ac.cn)

Spre deosebire de celelalte telescoape actuale, care se mişcă pentru a urmări obiectul pe care-l studiază, cel chinez va avea o structură fixă şi două segmente de oglinzi mobile.

În locul formei tradiţionale de dom, care a fost folosită pentru construirea celor mai mari telescoape de pe glob, noul telescop chinez va arăta ca un simbol mare, alb şi asimetric al numărului "pi".

Construit de Observatorul Naţional Astronomic, care aparţine de Academia Chineză de Ştiinţe, telescopul chinez, denumit LAMOST, va costa 34,4 milioane de dolari.

"Trebuie să avem o idee mai clară despre structura galaxiei noastre", a declarat Chu Yaoquan, coordonatorul proiectului LAMOST şi astrofizician la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din China.

"Cercetând spectrele milioanelor de stele din Calea Lactee, vom putea să cunoaştem mai bine istoria galaxiei", a completat Chu Yaoquan.

LAMOST are un unghi de deschidere de peste patru metri şi 4.000 de fibre optice - mai multe decât cele ale celorlalte telescoape din lume -, care pot simultan să urmărească şi să decodeze lumina stelară, transformând-o în date spectrografice.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici