Churchill i-a mituit pe generalii lui Franco

Winston Churchill a autorizat acordarea de mită în valoare de milioane de dolari pentru a-l împiedica pe generalul Franco să intre în al doilea Război Mondial de partea Germaniei, potrivit unei cărţi publicate de curând.

22 afișări
Imaginea articolului Churchill i-a mituit pe generalii lui Franco

Churchill i-a mituit pe generalii lui Franco (Imagine: Wikipedia)

Premierul britanic din timpul celui de-al doilea Război Mondial l-a convins pe Juan March, un bancher spaniol, să lucreze ca agent secret, oferind milioane de dolari generalilor. În schimb, generalii l-ar fi convins pe Franco să nu se alieze cu Hitler, relatează publicaţia The Times, în ediţia electronică.

Acest plan secret a fost dezvăluit de istoricul Pere Ferrer în cartea intitulată "Juan March: Cel mai misterios om din lume", după consultarea unor documente din arhivele Marii Britanii şi Statelor Unite.

În vara lui 1940, Churchill era convins că Spania va intra în război de partea lui Hitler, după ce a aflat că Franco şi germanii plănuiau să invadeze Gibraltarul.

Ferrer susţine că un ofiţer britanic, Alan Hillgarth, a avut ideea de a-i mitui pe generali, crezând că liderii militari ai lui Franco ar fi fost corupţi şi, nefiind bine plătiţi, ar fi acceptat să primească mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici