Cinci pericole ascunse în sălile de antrenament: de ce ar trebui să te fereşti când faci sport

Chiar dacă sălile de antrenament ar trebui să fie un loc sigur pentru sănătatea ta, ele pot ascunde pericole care te pot răni sau îmbolnăvi dacă nu eşti destul de atent.

4464 afișări
Imaginea articolului Cinci pericole ascunse în sălile de antrenament: de ce ar trebui să te fereşti când faci sport

Cinci pericole ascunse în sălile de antrenament (Imagine: Lucian Alecu/ Mediafax Foto)

Aceste informaţii, scrie Huffington Post, nu sunt menite să împiedice pe nimeni de la a mai frecventa sălile de sport, ci doar să atragă atenţia asupra grijii pentru sănătate în timpul antrenamentului.

O simplă tăietură poate fi de ajuns pentru ca bacteria să ajungă în piele. Când te îndrepţi, aşadar, către sală, este cel mai bine să cureţi şi să dezinfectezi eficient orice zgârietură sau tăietură şi să le menţii acoperite pe tot parcursul antrenamentului şi după terminarea lui.

  • Aparatele de ridicat greutăţi sunt un alt pericol pentru sănătate. Doar pentru că un asemenea aparat se află în sala de antrenament, asta nu înseamnă că prezintă siguranţă. Există câteva aparate care ar trebui evitate în totalitate, chiar dacă pare că ai putea să lucrezi în siguranţă la ele. Multe dintre acestea pot produce afecţiuni serioase: menţinerea gâtului într-o poziţie incomodă poate afecta coloana vertebrală, la fel cum şederea şi rotirea sub greutate pot deforma spatele în partea de jos.
     
  • Cursurile pentru antrenament de înaltă intensitate pot fi foarte periculoase dacă nu eşti deja într-o formă fizică superioară. De la Body Pump la Crossfit, cursurile intensive care combină exerciţiile cardio cu ridicarea de greutăţi sunt foarte populare în lumea fitnessului, dar sunt riscante atunci când vrei să te menţii în formă la ridicarea de greutăţi şi eşti extenuat după exerciţiile cardio. Înaintea unor astfel de cursuri este recomandat să faci pe cont propriu un antrenament care să nu te pună sub presiunea unui instructor strict sau să participi la un curs care îţi permite să faci mişcare în propriul ritm.
  • Unele cursuri de spinning sunt foarte bune, dar multe dintre ele presupun un număr mare de genuflexiuni, planări, flotări, mişcări circulare, fandări de şold şi alte mişcări ridicole care nu sunt menite să fie făcute în timp ce pedalezi la bicicletă. Iar mişcările de acest tip pot reprezenta un risc ridicat de rănire pentru umeri şi genunchi. În ciuda faptului că nu există programe acreditate de exerciţii la bicicletă medicală, mulţi instructori le folosesc în timpul antrenamentului. 

Deci, dacă în timpul cursului de spinning simţi că nu poţi să stai şi să pedalezi corect mai mult de 15, 30 sau 60 de secunde fără să simţi nevoia să îţi fluturi mâinile sau să sari pe şa, ar trebui să îţi cauţi un alt curs.

  • Un alt pericol existent în unele săli de antrenament este barul. Doar pentru că un produs este de vânzare la un club în care ar trebui să-ţi menţii sănătatea, nu înseamnă că e şi sănătos. Batoanele proteice, de exemplu, pot conţine multe ingrediente nesănătoase cum ar fi: sirop cu o cantitate mare de fructoză, ulei de palmier, îndulcitori artificiali, grâu, orez sau alte zaharuri rafinate. În plus, multe shake-uri preparate şi vândute în sălile de antrenament sunt făcute din concentrate din zahăr combinate cu proteine praf procesate şi uleiuri vegetale.

Recipientele în care sunt servite de obicei aceste băuturi îţi permit să absorbi în doar câteva minute între 600 şi 1000 de calorii. Astfel, să consumi un shake "sănătos" după o oră de exerciţii la bandă ar însemna să consumi o cantitate de calorii aproape dublă faţă de ceea ce tocmai ai eliminat prin efort. Băutura recomandată după exerciţiu fizic ar trebui să fie făcută din fructe proaspete, nu din concentrat. Dacă ai nevoie de un baton proteic, alege unul cu o cantitate minimă de ingrediente: fructe şi nuci, seminţe sau orez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici