Civilizaţiile extraterestre, cuantificate de cercetători

Numărul civilizaţiilor inteligente existente în galaxia noastră se situează între 361 şi 38.000, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de un cercetător de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, informează BBC.

37 afișări
Imaginea articolului Civilizaţiile extraterestre, cuantificate de cercetători

Civilizaţiile extraterestre, cuantificate de cercetători (Imagine: news.bbc.co.uk)

Descoperirea a 337 de noi planete în afara sistemului nostru solar, în ultimii ani, a permis reconfigurarea estimărilor privind numărul formelor de viaţă care ar exista în Univers.

Potrivit studiului lui Duncan Forgan, publicat în International Journal of Astrobiology, numărul civilizaţiilor extraterestre inteligente care ar putea exista în galaxia noastră se situează între 361 şi 38.000.

"Este un proces de cuantificare a ignoranţei noastre", a spus Duncan Forgan, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Lipsa de exactitate a numărului este o consecinţă a mai multor scenarii posibile privind dezvoltarea vieţii. Astfel, numărul minim de 361 de civilizaţii extraterestre a fost stabilit având la bază presupunerea că procesul evolutiv este unul facil, dar apariţia vieţii este un fenomen rar. Un al doilea scenariu, care porneşte de la ideea că apariţia vieţii este un proces uşor, dar dezvoltarea inteligenţei este o etapă dificilă, estimează existenţa a 31.513 civilizaţii.

Cel de-al treilea scenariu avansat de cercetători examinează posibilitatea ca viaţa să fie transferată de la o planetă la alta, prin coliziunea asteroizilor, şi conduce la numărul de 37.964 de civilizaţii inteligente.

Pentru a ajunge la aceste scenarii, Forgan a simulat o galaxie asemănătoare cu a noastră şi i-a permis acesteia să dezvolte sisteme solare, pe baza a ceea ce ştiu specialiştii despre exoplanetele din vecinătatea galaxiei noastre.

"Chiar dacă există forme de viaţă extraterestre în univers, nu înseamnă că suntem capabili să le contactăm sau că ştim măcar ce forme ar putea avea. Viaţa pe alte planete ar putea fi la fel de variată ca cea de pe Pământ, dar nu putem prezice forma sau comportamentul acestora", a spus Forgan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici