Cocaina schimbă modul de funcţionare al genelor

Expunerea prelungită la cocaină poate provoca schimbări permanente în modul de funcţionare al genelor, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează Reuters.

328 afișări
Imaginea articolului Cocaina schimbă modul de funcţionare al genelor

Cocaina schimbă modul de funcţionare al genelor

Cercetarea realizată pe cobai a indicat că dependenţa cronică de cocaină împiedică anumite enzime specifice să-şi îndeplinească rolul în organism, inhibând anumite gene din circuitul de plăcere din creier. Efectul explică astfel de ce cobaii au simţit şi mai mult nevoia drogului.

"Descoperirea permite înţelegerea modificărilor pe care le produce drogul în funcţiile neuronilor", a spus Nora Volkow, directoare a National Institute on Drug Abuse.

În cadrul experimentului au fost folosite două grupe de cobai, unora fiindu-le administrată cocaină şi altora o soluţie salină. Cocaina alterează circuitele recompensei din creier inhibând gena 9A, care are un rol crucial în activarea sau dezactivarea anumitor gene.

Potrivit cercetătorilor, descoperirea este importantă pentru că arată că ar putea fi posibilă inversarea efectelor prin stimularea activităţii genei 9A în tratamentul dependenţei de cocaină.

"Una dintre întrebările care ne-au însoţit până în prezent a fost de ce după întreruperea administrării drogului, acesta continuă să provoace dependenţă? Studiul a arătat care este mecanismul care este responsabil cu modificările de lungă durată asupra percepţiei lumii si a reacţiilor consumatorilor de cocaină", a spus ea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici