Comisia Europeană vrea să interzică experimentele pe primatele de talie mare

Comisia Europeană a propus, miercuri, ţărilor europene să interzică prin lege experimentele ştiinţifice pe primatele de talie mare şi să limiteze numărul animalelor utilizate anual pentru cercetare.

84 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană vrea să interzică experimentele pe primatele de talie mare

Comisia Europeană vrea să interzică experimentele pe primatele de talie mare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este esenţial să se pună capăt experimentelor pe animale", a spus Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, într-un comunicat.

În Uniunea Europeană nu se mai fac experimente pe primate de talie mare - cimpanzei, gorile, urangutani - de nouă ani, spre deosebire de Statele Unite şi Gabon, au precizat, miercuri, colaboratorii lui Dimas.

Această "protejare legală" a primatelor de talie mare a fost reclamată de organizaţiile de mediu şi de cele care militează pentru drepturile animalelor, au subliniat aceştia.

Propunerea de lege prezentată de Comisia Europeană a fost salutată de intergrupul Parlamentului European care se ocupă de protecţia animalelor, care s-a angajat să facă în aşa fel încât să fie aprobată cât mai curând de europarlamentari.

O derogare este, însă, prevăzută. "Dacă este în joc însăşi supravieţuirea speciei sau în cazul apariţiei neprevăzute la om a unei boli potenţial mortale sau care să provoace handicap (transmisă de animale, n.r.), un stat membru poate, în mod excepţional, să primească autorizaţia de a utiliza aceste animale (pentru experimente, n.r.)", se precizează în propunerea de lege.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici