Confucius are circa două mil. de descendenţi

Cel mai recent arbore genealogic al celebrului înţelept chinez Confucius are în jur de două milioane de membri, de trei ori mai mulţi decât precedentul, potrivit ediţiei de vineri a Global Times.

40 afișări
Imaginea articolului Confucius are circa două mil. de descendenţi

Confucius are circa două mil. de descendenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această nouă listă, care cuprinde, în premieră, membri ai unor minorităţi etnice, femei şi chinezi din diasporă, a fost dată publicităţii joi, la Qufu, oraşul natal al lui Confucius, cu ocazia împlinirii a 2.560 de ani de la naşterea acestuia.

Documentul a fost prezentat ca fiind cel mai mare din lume, de către comitetul care l-a realizat.

Precedentul arbore genealogic, realizat în 1937, avea 560.000 de membri.

"Este important nu doar pentru academicieni, ci şi pentru a-i ajuta pe descendenţii lui Confucius să îşi descopere strămoşii şi să reia relaţiile familiale", a declarat Kong Deyong, un descendent al înţeleptului chinez, care a mai fost cunoscut sub numele de Kong Zi, Kong Fuzi (Maestrul Kong) şi Kong Shengren (Înţeleptul Kong).

Lista este prezentată în 80 de volume de câte 43.000 de pagini.

Imaginea lui Confucius, a cărui gândire serveşte ca fundament pentru ordinea socială şi morală a Chinei, a fost târâtă în noroi în timpul revoluţiei culturale (1966 - 1976), la iniţiativa lui Mao Zedong.

Totuşi, de la lansarea reformelor, regimul comunist a recuperat confucianismul şi a botezat cu numele gânditorului institutele de limbă şi cultură chineză din străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici