Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi decât cei aduşi pe lume cu ajutorul forcepsului, care sunt predispuşi la probleme emoţionale, potrivit unui studiu publicat de dailymail.co.uk.

787 afișări
Imaginea articolului Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi

Copiii născuţi prin cezariană sunt mai calmi (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)

Un studiu recent confirmă descoperirile anterioare care au stabilit că tehnicile de asistare la naştere pot declanşa creşterea nivelului hormonilor de stres care afectează dezvoltarea ulterioară a copilului.

De asemenea, studiul a relevat faptul că bebeluşii născuţi prin cezariană, la cererea mamei, au mai puţine probleme emoţionale şi comportamentale.

Studiul, în care au fost implicaţi 4.190 de copii din sud-estul Chinei, a analizat legătura dintre modul de naştere şi comportamentul micuţilor.

Părinţii copiilor din studiu au fost puşi să completeze un chestionar legat de comportamentul acestora, de la patru şi şase ani, potrivit BJOG, o revistă internaţională de obstretică şi ginecologie.

Rezultatele au arătat că micuţii asistaţi la naştere erau cu 40 la sută mai dispuşi la afecţiuni emoţionale şi devieri de comportament, posibil din cauza nivelului mare de hormoni de stres (cortizol).

Imediat după naştere, cel mai mic nivel de cortizol din sângele din cordonul ombilical a fost găsit la bebeluşii născuţi prin cezariană, urmat de cei cu naştere spontană. În schimb, cel mai mare nivel a fost găsit la naşterile asistate unde a fost folosit forcepsul sau aspiratorul, din cauză că travaliul a fost mai lung. Studiile anterioare au arătat că aceşti copii au cel mai mare nivel de stres la naştere.

Profesorul Jianmeng Liu, de la Institutul de Reproducere şi Sănătatea Copilului din Beijing, a spus că această cercetare a fost prima analiză a efectului naşterii prin cezariană asupra copilului.

"Nivelul de cortizol are legătură cu psihopatologia copilului, însă este nevoie de mai multe studii pentru a analiza mai în amănunt fenomenul", a spus el.

Mai mult de jumătate din copiii chinezi au fost aduşi pe lume prin cezariană, cel mai mare procent din lume, de două ori mai mulţi ca în Marea Britanie, potrivit Organizaţiei Modiale a Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici