Copiii obezi, predispuşi la complicaţii medicale cauzate de sforăit

Copiii obezi sunt de aproape trei ori mai expuşi în faţa riscului de a suferi anumite complicaţii medicale cauzate de sforăit decât copiii cu o greutate medie, potrivit unui studiu italian, informează ivillage.com.

24 afișări
Imaginea articolului Copiii obezi, predispuşi la complicaţii medicale cauzate de sforăit

Copiii obezi, predispuşi la complicaţii medicale cauzate de sforăit (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cercetătorii italieni au comparat dosarele medicale ale unui număr de 44 de copii care sforăiau în mod constant, cu cele ale 138 de copii care sforăiau ocazional şi cu cele ale 627 de copii care nu sforăiau. Dintre aceşti copii, 64 erau obezi, 121 erau supraponderali şi 624 aveau o greutate corporală medie.

Incidenţa sforăitului în grupul copiilor obezi a fost de 12,5%, fiind de peste două ori mai mare decât cea înregistrată în grupul copiilor supraponderali (5,8%) şi de aproape trei ori mai mare decât cea înregistrată în grupul copiilor cu o greutate medie (4,6%).

Oamenii de ştiinţă italieni au descoperit, totodată, că voluntarii din grupul copiilor obezi sunt de aproape două ori mai expuşi în faţa riscului de a suferi de apnee în somn (SAS), o tulburare a somnului cauzată de probleme respiratorii, comparativ cu copiii supraponderali şi cu cei care au o greutate medie.

Sindromul apneei în timpul somnului (SAS) afectează cel puţin 5% din populaţia lumii. Însoţite de sforăieli, aceste episoade repetate de scurtă asfixie, care privează sângele de un aport suficient de oxigen, alterează calitatea somnului şi produce stare de somnolenţă în timpul zilei. Totodată, el conduce la producerea accidentelor cardiovasculare.

Studiul cercetătorilor italieni a fost publicat în numărul din luna mai al revistei medicale Chest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici