Creaţionismul anulat? LiveScience: Am descoperit ingredientele secrete care au creat viaţa acum 3 miliarde de ani

Anterior se credea că ingredientul secret al apariţiei vieţii pe Pământ a fost lumina Soarelui, fie căldura geotermală şi chimia de pe fundul oceanului.

1873 afișări
Imaginea articolului Creaţionismul anulat? LiveScience: Am descoperit ingredientele secrete care au creat viaţa acum 3 miliarde de ani

Sursa Foto - Wikipedia Commons (Procariotă şi Eucariote: celulă vegetală şi celulă animală)

Biologii nu sunt pe deplin de acord cu privire la locul exact unde a apărut prima viaţă de pe Pământ.

S-ar putea să fi evoluat pe fundul oceanului, în bazine de roci puţin adânci sau din craterele formate de pe urma impactului asteroizilor.

Viaţa de pe Pământ are nevoie de apă pentru a supravieţui, aşa că probabil că viaţa a evoluat pentru prima dată pe fundul oceanelor. Dar apa singură nu este suficientă pentru a da viaţa unor compuşi chimici pentru a deveni organisme, fiinţe biologice.

Are nevoie şi de energie.

Astăzi, majoritatea vieţuitoarelor îşi obţin energia din metabolismul glucidelor, dar acele molecule nu existau acum 3,7 miliarde de ani când viaţa a evoluat pentru prima dată.

În timpul eonului Hadean (acum aproximativ 4,6 miliarde până la 4 miliarde de ani), când Pământul a fost în mare parte o lume oceanică, dar una fierbinte din cauza erupţiilor vulcanice, radiaţiile ultraviolete (UV) de la Soare au ajutat la crearea de molecule complexe în bazinele de rocă puţin adânci de pe insulele vulcanice, a spus Eloi Camprubi-Casas, un biolog care studiază originea vieţii la Universitatea din Texas Rio Grande Valley.

„Radiaţiile UV sunt grozave pentru că sunt atât de energice încât vor genera molecule ionizate, făcându-le mai reactive” şi mai probabil să se combine în moleculele mai mari şi mai complexe, necesare pentru a genera elementele de bază ale vieţii, a declarat Camprubi-Casas pentru Live Science

Problema e că dacă s-ar fi format molecule complexe, ele s-ar fi degradat şi din cauza radiaţiilor solare, neexistând atunci un strat de ozon. 

De aceea, Camprubi-Casas şi colegii săi bănuiesc că originea vieţii a avut loc undeva departe de acele iazuri calde, pe fundul mării, unde apa fierbinte, alcalină, s-a amestecat cu apă rece, acidă, creând o supă de energie chimică care ar fi putut oferi o scânteie pentru evoluţia vieţii.

Adânc sub suprafaţa oceanului, zonele de activitate geotermală se formează la graniţele plăcilor pe măsură ce magma se ridică din mantaua Pământului.

Apa rece a oceanului se infiltrează în crăpăturile din aceste zone fierbinţi şi dizolvă mineralele din rocă. Când apa fierbinte se ridică din fisuri şi se varsă în oceanul rece, mineralele precipită, formând „coşuri” de material organic”, a explicat Camprubi-Casas.

Acest fluid este foarte alcalin şi conţine mult hidrogen gazos, iar în timpul Hadeanului, atmosfera Pământului a fost dominată  cu dioxid de carbon , din care mare parte s-a dizolvat în ocean, făcând oceanul uşor acid.

Când apa din gurile hidrotermale combinată cu dioxidul de carbon s-a dizolvat în apă, moleculele rezultate au devenit „mult mai active din punct de vedere chimic şi puteţi începe să adăugaţi azot pentru a face aminoacizi sau să adăugaţi azot şi oxigen pentru a forma elementele de bază ale ADN-ului” ,  a spus Casas.

O teorie despre originea vieţii pe Pământ presupune că impacturile de asteroizi, care au fost mai frecvente în Hadean decât sunt astăzi, ar fi contribuit la formarea vieţii.

Pe un asteroid, un strat de gheaţă ar fi protejat zaharurile simple şi aminoacizii mici, ingredientele brute, dar necesare chimiei prebiotice, de o mulţime de radiaţii dure ale soarelui, a spus Partha Bera, un cercetător la Institutul de Cercetare a Mediului din Bay Area al NASA.

Conform acestei ipoteze de origine a vieţii, atunci când acei asteroizi au lovit Pământul, moleculele extrem de reactive s-ar fi amestecat cu alte molecule simple din ocean pentru a crea chimia complexă necesară pentru a porni viaţa. În acest caz, sursa de energie ar fi fost şi căldura geotermală, a spus Bera.

Deoarece există foarte puţine (şi mici) mostre de rocă din această perioadă din istoria Pământului, este imposibil să ştim exact care sursă de energie a declanşat originea vieţii.

Părerile rămân împărţite  - soarele, chimia geotermală sau căldura geotermală  ori asteroizii. Dar în orice caz, pare-se că viaţa nu a avut nevoie de o zeitate ca să-şi facă apariţia, cel puţin nu aşa cum descrie cartea Genezei din Vechiul Testament. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici