Creşterea nivelului oceanelor va fi moderată dar efectele vor fi dramatice

Topirea calotei glaciare din Antarctica ar conduce la o creştere a nivelului oceanelor mai puţin spectaculoasă decât indicau previziunile anterioare ale specialiştilor, dar efectele vor fi la fel de dramatice, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

696 afișări
Imaginea articolului Creşterea nivelului oceanelor va fi moderată dar efectele vor fi dramatice

Creşterea nivelului oceanelor va fi moderată dar efectele vor fi dramatice

Sprijinindu-se pe noi măsurători ale dinamicii şi geometriei calotei glaciare din Antarctica, oamenii de ştiinţă britanici şi olandezi consideră că o topire completă a acesteia va provoca o creştere a nivelului oceanelor de circa 3,2 metri, nu de 5-7 metri, aşa cum indicau studiile anterioare.

Însă, chiar şi o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor ar fi suficientă pentru a afecta câmpul gravitaţional terestru din emisfera sudică şi pentru a modifica astfel mişcarea de rotaţie a planetei.

Această schimbare a mişcării de rotaţie ar antrena o acumulare a apelor oceanice în emisfera nordică şi diferenţe importante de nivel între oceane. Cea mai mare creştere a nivelului oceanelor este aşteptată să se producă pe coastele estice şi vestice ale Statelor Unite.

"Modelul previzional al creşterii nivelului oceanelor nu depinde de rapiditatea topirii şi de cantitatea de gheaţă topită din partea de vest a Antarcticii", a avertizat principalul autor al acestui studiu, Jonathan Bamber, de la Universitatea Bristol din Marea Britanie.

Chiar dacă o topire a calotei glaciare din Antarctica va provoca o creştere de doar un metru a nivelului oceanelor, produsă în timp, nivelul apelor marine de-a lungul coastelor nord-americane va creşte cu 25% peste medie, a explicat acelaşi specialist.

Antarctica cuprinde o cantitate de nouă ori mai mare de gheaţă decât Groenlanda şi este considerată o adevărată bombă cu ceas în ceea ce priveşte creşterea nivelului apelor oceanului planetar. Cercetătorii sunt neliniştiţi mai ales din cauza calotei glaciare din partea de vest a Antarcticii, deoarece ea este formată, în mare parte, din gheaţă depusă pe un strat de rocă aflat pe uscat, situat sub nivelul mării.

Zonele întinse de banchiză flotantă împiedică în prezent această gheaţă să ajungă în ocean, dar oamenii de ştiinţă se tem că acest lucru se va produce în cele din urmă, în momentul fărâmiţării acestei banchize.

Cercetătorii nu ştiu cu ce viteză va dispărea calota glaciară antarctică, dar, dacă aceasta se va topi într-un ritm constant, într-un interval de 500 de ani, nivelul oceanelor va creşte cu 6,5 milimetri pe an, de două ori mai repede comparativ cu ritmul actual.

"Chiar dacă este mai puţin gravă decât previziunile anterioare, acest nivel de instabilitate este enorm. Masa totală câştigată astfel de oceane va fi echivalentă cu masa impactului cu Terra a 2.000 de comete Halley", a declarat Erik Irvins, de la Institutul californian al tehnologiei, într-un articol care a însoţit publicarea acestui studiu.

Situaţia este şi mai gravă, deoarece Groenlanda pare să piardă şi mai multă gheaţă faţă de Antartica. "Este suficient ca Groenlanda să piardă jumătate din masa pierdută de Antarctica, pentru ca efectul să fie egal asupra celor doi poli, din cauza poziţiei sale mai îndepărtată de pol", a explicat Erik Irvins.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici