Criogenarea temporară ar putea salva pacienţi fără speranţe de supravieţuire

De multe ori, medicii au prea puţin timp pentru a salva pacienţii care au suferit răni grave. Un nou tratament, care presupune pomparea unui lichid foarte rece în venele pacientului, ar lăsa timp suficient chirurgilor să facă operaţiile salvatoare, scrie Daily Mail.

4514 afișări
Imaginea articolului Criogenarea temporară ar putea salva pacienţi fără speranţe de supravieţuire

O nouă metodă de criogenare temporară ar putea salva pacienţii fără speranţe de supravieţuire (Imagine: Elvira Gheorghiţă/Mediafax Foto)

Potrivit dr. Hasan Alam, şeful cercetărilor de la Massachusetts General Hospital din Boston, procedura ar putea salva 90 la sută din pacienţii care au suferit răni considerate fatale.

"Prin această procedură de răcire rapidă putem să aducem pacientul de la o moarte iminentă la o posibilă supravieţuire. Vorbim despre o probabilitate de 90 la sută de supravieţuire, cu funcţii cognitive normale, funcţii cerebrale normale şi funţionarea normală a organelor", a declarat medicul.

Dr. Alam a încercat deja cu succes procedeul de îngheţare temporară pe sute de porci şi speră să poată să înceapă testarea pe oameni.

Operaţia implică pomparea în venele pacientului a unui lichid rece ca gheaţa ce conţine substanţe nutritive şi chimice de conservare a ţesuturilor.

În condiţii normale, creierul uman suferă deteriorări ireversibile după cinci minute fără oxigen, iar după 15 minute intervine moartea. În schimb, răcirea ţesuturilor cu ajutorul acestui lichid încetineşte metabolismul, reducând astfel nevoia de oxigen.

Odată ce operaţia de salvare este completă, trupul pacientului este reîncălzit treptat.

Doctorul Kevin Fong, de la University College London Hospital, crede că descoperirea ar putea revoluţiona chirurgia. El susţine că "moartea nu se petrece într-un singur moment, ci este un întreg proces care ar putea fi prelungit", oferind medicilor şansa de a interveni salvator. "Hipotermia ne poate ajuta să remodelăm linia dintre viaţă şi moarte şi are potenţialul de a revoluţiona totul, de la chirurgie la medicina de resuscitare", a declarat acesta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici