Cum au rezolvat o enigmă a viruslui HIV iubitorii de jocuri online

Câteva mii de internauţi, pasionaţi de un joc video online, au reuşit în doar trei săptămâni să decodeze structura unei enzime, foarte apropiată de structura virusului HIV, o enigmă care îi "ţinea în şah" de peste 10 ani pe unii dintre cei mai cunoscuţi savanţi din lume.

1654 afișări
Imaginea articolului Cum au rezolvat o enigmă a viruslui HIV iubitorii de jocuri online

Cum au rezolvat o enigmă a viruslui HIV iubitorii de jocuri online

Pentru a sărbători această reuşită, editorii revistei ştiinţifice Nature Structural & Molecular Biology, în care a apărut acest studiu, au decis să publice în mod excepţional numele internauţilor pasionaţi de jocul video online "Foldit" la rubrica "coautori ai studiului".

"Foldit" (Pliază-l, în traducere liberă) este un joc video experimental, conceput în 2008, în colaborare, de departamentul de informatică şi cel de biochimie de la Universitatea Washington din Statele Unite, disponibil pe internet pentru toţi utilizatorii.

Scopul acestui joc este de a-i face pe utilizatorii de internet să rezolve o problemă cu care se confruntă încă PC-urile actuale: să descopere felul în care o moleculă se "pliază" pentru a forma o structură în trei dimensiuni şi a da astfel naştere unei proteine.

"Oamenii au capacităţi de raţionare în spaţiu mult superioare celor deţinute de computerele actuale", a declarat Seth Cooper, unul dintre creatorii jocului "Foldit".

"Rezultatele publicate în această săptămână ne arată că prin combinarea jocurilor cu ştiinţa şi informatica ajungem la nişte descoperiri care erau de neconceput până acum", a adăugat Seth Cooper.

Găsirea configuraţiei exacte a unei proteine este adeseori vitală pentru a înţelege cum se dezvoltă o boală (infecţie, cancer, etc) în organism şi, mai ales, cum se poate produce un medicament capabil să o stopeze.

Din păcate pentru biologi, microscopul oferă doar o imagine "aplatizată" a proteinei.

Una dintre cele mai dificile sarcini pentru oamenii de ştiinţă este aceea de a "descurca acest ghem", pentru a reconstrui molecula în 3D şi pentru a identifica zonele acesteia în care medicamentele ar putea să acţioneze de o manieră eficientă.

Timp de peste un deceniu, cercetătorii au cercetat fără succes o enzimă folosită de un retrovirus, o familie virală din care face parte şi virusul HIV, care declanşează maladia SIDA.

Acest tip de enzime, denumite proteaze retrovirale, joacă un rol fundamental în procesul prin care virusul HIV se înmulţeşte în organism.

Medicii sunt convinşi că prin inhibarea acestor enzime ar putea să lupte eficient contra maladiei SIDA, dar, din cauza faptului că nu cunoşteau structura exactă a enzimei, le era extrem de dificil să găsească acele substanţe capabile să o blocheze.

În cele din urmă, ei au apelat la ingeniozitatea internauţilor pasionaţi de jocul "Foldit".

Repartizaţi în câteva echipe concurente, câteva mii de jucători din lumea întreagă, din care făceau parte atât studenţi, cât şi pensionari, au manipulat în cyber spaţiu lanţurile de aminoacizi - "cărămizile" elementare care compun proteinele -, pliindu-le şi repliindu-le în toate combinaţiile imaginabile, pentru a încerca să obţină o structură viabilă.

Pentru a-i ajuta în sarcina lor, savanţii le-au pus la dispoziţie un program informatic denumit "Rosetta", după numele celebrei pietre graţie căreia Champollion a reuşit să descifreze hieroglifele egiptene.

Modelele de proteine transmise de internauţi, cu ajutorul internetului, erau atât de apropiate de realitate, încât cercetătorii americani au avut nevoie de doar câteva zile pentru a le perfecţiona şi pentru a descoperi structura exactă a enzimei.

"«Foldit» reprezintă dovada faptului că un joc poate să transforme un novice într-un expert capabil să facă descoperiri de primă importanţă. Suntem pe cale să adoptăm aceeaşi abordare în sistemul de predare a matematicii şi a ştiinţelor în şcoli", a declarat Zoran Popovic, profesor de informatică la Universitatea din Washington.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici