Cum suportă femeile şi bărbaţii despărţirile

Cum ieşim dintr-o relaţie? Cu câtă uşurinţă acceptăm că am fost părăsiţi? Există o terapie pe care o putem aplica singuri pentru a depăşi momentul?

76 afișări
Imaginea articolului Cum suportă femeile şi bărbaţii despărţirile

Cum suportă femeile şi bărbaţii despărţirile (Imagine: Dragos Cristescu/Mediafax Foto)

Acestea sunt numai câteva întrebări la care psihologii şi antropologii au încercat să găsească un răspuns. Helen Fisher, o cercetătoare care a studiat mai bine de 30 de ani "chimia dragostei" , susţine că respingerea de către partener şi privarea de afecţiune declanşează modificări în creierul nostru.

Studiile ei arată că atunci când suntem părăsiţi, durerea fizică se corelează cu cea emoţională, relatează Huffington Post. Tocmai de aceea, o despărţire poate lua proporţii dramatice. Expresia "a muri de inimă rea" nu e doar o figură de stil. În urma unei separări, oamenii sunt predispuşi la atacuri de cord şi accidente vasculare, cauzate de stările lor depresive.

După scanarea creierului unor "persoane respinse", s-a constatat că organismul lor secretă dopamină şi cortizol (n.r. hormonul stresului) în exces, explică Fisher, cercetătoare la Universitatea Rutgers din New Jersey. După o despărţire, oamenii încă manifestă trăiri intense faţă de foştii parteneri şi nu pot accepta că au fost părăsiţi pentru totdeauna. De aceea, "părăsiţii" apelează la diverse metode pentru a restabili legătura cu "el" sau "ea". De multe ori, strategiile sunt de-a dreptul umilitoare şi degenerează în hărţuire: de la trimiterea mai multor scrisori până la strecurarea în casa fostului sau a fostei pentru a-l/ a o implora să se răzgândească. La început, majoritatea trec prin multe transformări fizice care nu le fac bine: fumează în exces, sar peste mese, îşi găsesc refugiul în mâncare.

Citeşte mai multe despre problemele de sănătate cauzate de despărţiri pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici