Cursă contra cronometru: O balenă cenuşie înfometată încercă să iasă din Marea Mediterană după ce s-a rătăcit. Cum explică biologii situaţia

O tânără balenă cenuşie pierdută în Marea Mediterană, la mii de kilometri distanţă de habitatul său natural din Oceanul Pacific, îşi caută cu disperare drumul spre casă, dar biologii sunt îngrijoraţi că nu va supravieţui.

1136 afișări
Imaginea articolului Cursă contra cronometru: O balenă cenuşie înfometată încercă să iasă din Marea Mediterană după ce s-a rătăcit. Cum explică biologii situaţia

Sursă foto: Profimedia/ Balena Wally în apropriere de coasta Franţei

Balenele cenuşii migrează de obicei de-a lungul coastei de vest a SUA, dar biologii cred că odată cu încălzirea globală care a deschis rutele nordice, balena s-a pierdut şi a înotat în Oceanul Atlantic prin Arctica.

Numită Wally de către biologi, balena are aproximativ doi ani şi o lungime de opt metri, dar pierderea rapidă în greutate provoacă îngrijorare, deoarece nu poate găsi nevertebratele care sunt sursa sa normală de hrană în adâncurile Pacificului.

"Suntem foarte îngrijoraţi de viitorul său, deoarece grăsimea sa, care este combustibilul său de călătorie, a scăzut foarte mult. Este epuizată nu a fost văzută mâncând de când a început observarea sa", a spus Eric Hansen, şeful agenţiei de stat pentru biodiversitate din sudul Franţei, relatează Reuters.

Wally a intrat în Marea Mediterană prin strâmtoarea Gibraltar şi a urmat coasta marocană înainte de a traversa ţărmurile italiene şi de a ajunge în Franţa, a spus Hansen.

Mişcându-se între 80 şi 90 de kilometri pe zi, balena urmăreşte îndeaproape ţărmurile sudice ale Franţei şi se apropie acum de coasta spaniolă.

"Încearcă să intre în porturi, în încercarea de a găsi o cale de ieşire. Strategia sa ar trebui să funcţioneze şi sperăm că se poate întoarce în zona Gibraltar în aproximativ o săptămână", a spus Hansen.

Este doar a doua oară când biologii observă o balenă cenuşie în Marea Mediterană. Ultima dată a fost în 2010.

"Probabil vom vedea acest lucru mai des din cauza schimbărilor climatice, care nu numai că au deschis ruta nordică, ci şi schimbă curenţii oceanici din cauza topirii calotelor de gheaţă", a spus Hansen.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici