Video CUTREMURUL din Nepal: Everestul a fost "mutat" cu trei centimetri, afirmă Beijingul

Everestul, cel mai înalt munte din lume, s-a deplasat cu aproximativ trei centimetri către sud-vest în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,8 care a devastat Nepalul în aprilie, anunţă autorităţile din China, relatează CNN.

1793 afișări

Însă cutremurul de la 25 aprilie, în care au murit peste 8.000 de oameni, nu a afectat înălţimea de 8.848 de metri a muntelui, afirmă Administraţia Naţională chineză de Supraveghere, Cartografiere şi Geoinformaţii într-un raport.

Presa chineză de stat scrie că administraţia a instalat un sistem de monitrizare prin satelit pe vârf, în 2005, pentru a observa mişcarea munţilor.

În cei zece ani care au trecut de atunci, Everestul s-a deplasat către nord-est cu o "viteză" de patru centimetri pe an şi s-a înălţat cu 0,3 centimetri anual, potrivit presei.

Cutremurul din aprilie a "inversat" direcţia de deplasare a muntelui, aducându-l aproximativ unde se afla cu nouă luni mai înainte.

Seismul a declanşat o serie de avalanşe, atât pe munte - care se află la frontiera dintre Nepal şi China -, cât şi în zonă, în care au murit numeroşi alpinişti. Tragedia a determinat numeroase firme de alpinism să-şi anuleze escaladările pentru restul sezonului.

Date noi au relevat că un al doilea cutremur, soldat cu victime, în Nepal, cu magnitudinea de 7,5, care a avut loc pe 12 mai, nu a "mutat" muntele, potrivit presei de stat.

Seismologi estimau, anterior, în baza unor informaţii preliminare, că muntele s-a deplasat cu aproximativ trei metri în urma cutremurului, dar că înălţimea i-a rămas neschimbată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici