CUTREMURUL DIN NEPAL: Autorităţile nepaleze au recunoscut comiterea unor erori în gestionarea situaţiei după seism

Autorităţile nepaleze au recunoscut că au comis erori în răspunsul lor iniţial la cutremurul de magnitudinea 7,9 produs sâmbătă şi soldat, potrivit ultimului bilanţ, cu peste 6.000 de morţi, relatează Reuters.

820 afișări
Imaginea articolului CUTREMURUL DIN NEPAL: Autorităţile nepaleze au recunoscut comiterea unor erori în gestionarea situaţiei după seism

CUTREMURUL DIN NEPAL: Autorităţile nepaleze au recunoscut comiterea unor erori în gestionarea situaţiei după seism (Imagine: Mediafax Foto/Hepta)

La Kathmandu, 200 de manifestanţi s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a denunţa lentoarea şi numărul insuficient al echipelor de salvare.

În satul Sangachowk, grav afectat de cutremur, locuitori furioşi au blocat două camioane cu ajutoare.

Ulterior, ei au oprit trei camioane militare, un act ce a provocat tensiuni cu soldaţi înarmaţi. "Guvernul nu ne-a spus nimic, camioane cu alimente trec pe lângă noi şi nu se opresc", a denunţat unul dintre manifestanţi.

"Este o catastrofă de o amploare fără precedent. Au existat breşe în gestionarea unor operaţiuni de salvare", a recunoscut ministrul nepalez al Comunicaţiilor, Minendra Rijal.

La rândul său, premierul nepalez Sushil Koirala a estimat, marţi, că bilanţul definitiv ar putea ajunge la 10.000 de morţi. Un astfel de bilanţ l-ar depăşi pe cel din 1934, când 8.500 de persoane au murit în urma unui cutremur puternic.

"Peste 6.000 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în urma cutremurului de 7,9 grade produs sâmbătă şi a replicilor seismice", a declarat miercuri vicepremierul Nepalului, Bam Dev Gautam, citat de site-ul de ştiri DNAIndia.com. Alte 12.000 de persoane au fost rănite.

În plus, peste 80 de persoane au murit din cauza cutremurului în India şi în Tibet.

Spitalele sunt arhipline de răniţi, iar autorităţile se tem de apariţia unor epidemii.

Ministrul nepalez de Externe, Shanker Das Bairagi, a cerut comunităţii internaţionale să trimită medici şi echipe pentru operaţiunile de căutare.

"Avem nevoie de neurologi, chirurgi ortopezi", a precizat şeful diplomaţiei nepaleze.

Ajutorul internaţional a început să sosească în Nepal, dar distribuirea sa se face lent.

Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente şi apă, iar numărul persoanelor afectate de cutremur se ridică la şapte milioane. Nepalul are 28 de milioane de locuitori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici