De ce foarte mulţi români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului

Ministrul Educaţiei recunoaşte că în România calitatea şcolii lasă mult de dorit. Nici religia nu e înţeleasă bine, spune teologul Gheorghe Istodor, vorbind de "neopăgânismul" omului postmodern.

220 afișări
Imaginea articolului De ce foarte mulţi români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului

De ce foarte mulţi români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mai bine de 80% dintre români nu dispun de cunoştinţe ştiinţifice elementare şi de un vocabular ştiinţific activ. Aceasta e concluzia studiului "Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării", coordonat de sociologul Lazăr Vlăsceanu şi realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Utilizând metoda interviului faţă în faţă pe baza unui chestionar similar celui folosit de Comisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, cercetătorii au descoperit, printre altele, că 42% dintre respondenţi cred că Soarele se învârte în jurul Pământului sau că 35% dintre ei cred că virusul HIV poate fi luat dacă beau apă după o persoană infectată. Rezultatele studiului nu l-au nedumerit pe ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a declarat pentru Gândul că "intuia" situaţia şi ştie şi cauza - sistemul de învăţământ.

Citeşte mai multe despre studiul realizat de studenţii Facultăţii de Sociologie pe www.gandul.info.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici